Estrie

Från Wikipedia
Estries läge i provinsen Québec
En sjö i Estrie

Estrie (på franska även Cantons-de-l'Est, på engelska även Eastern Townships) är en administrativ region i Québec. Den täcker en yta av 10 195 km² och hade 300 917 invånare 2005, vilket ger en befolkningstäthet på 29,2 inv./km². Regionen ligger i södra delen av provinsen, med USA (Vermont, New Hampshire och Maine) i söder och öster, Montérégie i väster samt Chaudière-Appalaches och Centre-du-Québec i norr. De största städerna är Sherbrooke, Magog och Coaticook. Regionen är indelad i sex sekundärkommuner (municipalités régionales de comté, Sherbrooke står utanför sekundärkommunindelningen) och 88 kommuner. I turistsammanhang brukar även sekundärkommunerna La Haute-Yamaska och Brome-Missisquoi (i regionen Montérégie) räknas till regionen. Regionen är ett populärt sommarresmål för semesterfirande Montréalbor, och har också flera skidanläggningar, bland annat Mont Orford.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Områdets första invånare var abenakifolket, vilket märks i många ort-, sjö- och flodnamn. De allierade sig med Frankrike under sjuårskriget mot Storbritannien men förlorade, vilket ledde till att området övergick från fransk (Nya Frankrike) till brittisk överhöghet.

Det historiska Eastern Townships, som omfattade ett större område än dagens administrativa region, koloniserades av lojalister först efter det amerikanska frihetskriget, som en buffertzon mellan den befintliga bebyggelsen längs Saint Lawrencefloden och USA. Ett mindre område hade dock koloniserats redan under kriget. Eftersom området koloniserades så sent delades det in i townships (översatt till franska som cantons), snarare än i seigneureries enligt det franska systemet i Saint Lawrence-dalen. Området fick sitt namn av att dessa townships låg öster om de områden i nuvarande Ontario som också befolkades av lojalister. Det ska sägas att många av de nyinflyttade inte hade starka ideologiska skäl, utan främst var intresserade av landägande.

Senare skedde också invandring från Brittiska öarna, bland annat gaelisktalande skottar. Engelska var majoritetsspråk i området fram till 1870-talet. Även om området idag domineras av fransktalande (cirka 90 %) finns spår av det engelska inflytandet i form av äldre byggnader och ortnamn.

Sekundärkommuner (municipalités régionales de comté)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.