Eugène Terre'Blanche

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eugène Terre'Blanche

Eugène Ney Terre'Blanche, född 31 januari 1941 i Ventersdorp, Transvaal (i nuvarande Nordvästprovinsen), död 3 april 2010 i Ventersdorp, Nordvästprovinsen, var en sydafrikansk boer-afrikaaner, farmare och högerextremistisk politiker och aktivist.

Terre'Blanche var en tid anställd inom den sydafrikanska polisen (SAP) och lokalpolitiskt aktiv inom det obetydliga Herstigte Nasionale Party, som sökte förråa och rena apartheidstaten och hävdade att dess ledarskap efter premiärminister Hendrik Verwoerds död svikit sitt syfte att upprätta fullständig segregation och boermakt (bl a med krav på avskaffande av engelska som officiellt språk i Sydafrika). 1973 var Terre'Blanche en av grundarna till den paramilitära boernationalistiska organisationen Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), som mot slutet av apartheideran verkade med militanta medel för en självständig boerrepublik där förment endast afrikaanstalande vita skulle åtnjuta politiska och sociala rättigheter (villkor speglande de som rått i Sydafrikanska Republiken och Oranjefristaten under 1800-talet). Som AWB:s faktiske ledare till sin död ledde han stormningen av förhandlingarna i World Trade Center i Johannesburg 1993 och ledde tillsammans med Constand Viljoen (ledare för den boernationalistiska paraplyorganisationen Volksfront) in väpnade styrkor i Bophuthatswana 1994 i ett försök att avvärja dess president Lucas Mangopes förestående fall och Bophuthatswanas upplösning. Kuppförsöket misslyckades och ett flertal AWB-medlemmar sköts till döds av Bophuthatstwanamilis. Efter de första allmänna valen och Nelson Mandelas maktövertagande samma år marginaliserades AWB till en obetydlig extremistorganisation.

Terre'Blanche dömdes 2001 till fem år i fängelse för mordförsök på en svart säkerhetsvakt 1996 och frisläpptes villkorligt 2004. Han kvarstod emellertid som ledare för AWB.[1]

Den 3 april 2010 mördades Terre'Blanche under brutala former på sin farm strax utanför Johannesburg av två svarta lantarbetare, enligt uppgifter efter en lönedispyt.[2][3] Mordets karaktär fick ledande sydafrikanska politiker att befara att dådet skulle kunna leda till våldsamma sammanstötningar, och maningar till lugn framfördes därför från flera håll, inte minst AWB:s ledning. President Jacob Zuma fördömde dådet i oväntat starka ordalag och ställde krav på att gärningsmännen skulle ställas inför rätta.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Obituary: Eugene Terreblanche”. BBC News. 2010-04-04. http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/3797797.stm. Läst 2010-04-05. 
  2. ^ Dagens Nyheter, 4 april 2010: Mordet på Terre’blanche chockar Sydafrika
  3. ^ The Economist, 8 april 2010: Eugene Terre'Blanche