Eurotoppmötet

Från Wikipedia
Version från den 14 december 2017 kl. 09.57 av Nablicus (Diskussion | Bidrag) (uppdaterar referens)
Ej att förväxla med Europeiska rådets toppmöten.
Herman Van Rompuy var ordförande 2010–2014.

Eurotoppmötet är ett regelbundet sammanträde mellan euroområdets stats- eller regeringschefer, eurotoppmötets ordförande och Europeiska kommissionens ordförande. Europeiska centralbankens ordförande, Eurogruppens ordförande samt Europaparlamentets talman kan inbjudas till eurotoppmötena. Stats- eller regeringscheferna för de medlemsstater som inte har euron som valuta men som har ratificerat fördraget om stabilitet, samordning och styrning har möjlighet att delta vid vissa av eurotoppmötena.[1] Eurotoppmötet är en informell konstellation och saknar lagstiftande funktion, men ansvarar för att diskutera frågor som rör eurosamarbetet på stats- och regeringschefsnivå. Toppmötet sammanträder i regel i anslutning till Europeiska rådets sammanträden, men kan också sammanträda vid andra tillfällen.

Eurotoppmötet väljer sin ordförande med enkel majoritet för en period av två och ett halvt år, som sammanfaller med mandatperioden för Europeiska rådets ordförande.[2] Den nuvarande ordföranden är Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Ordförandens uppgift är att driva arbetet framåt, säkerställa förberedelser och kontinuiteten i eurotoppmötets arbete i samarbete med Eurogruppen och kommissionens ordförande, verka för sammanhållning och konsensus samt lägga fram en rapport för Europaparlamentet efter varje sammanträde.[3] Tillsammans med Eurogruppen och kommissionens ordförande förbereder och säkerställer ordföranden uppföljningen av eurotoppmötena. Ordföranden upprätthåller ett nära samarbete och en nära samordning med kommissionens ordförande och Eurogruppens ordförande. Minst fyra veckor innan varje sammanträde måste eurotoppmötets ordförande, i nära samarbete med Eurogruppens ordförande samt kommissionens ordförande, lägga fram ett förslag till kommenterad dagordning till Eurogruppen. Eurogruppen sammankallas två veckor innan eurotoppmötet för att avsluta det sista beredningsarbetet. Mot bakgrund av detta beredningsarbete lägger eurotoppmötets ordförande fram en preliminär dagordning.[4]

Eurotoppmötets relation till Europeiska rådet kan jämföras med Eurogruppens relation till rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofin). Eurotoppmötets relation till Eurogruppen kan jämföras med Europeiska rådets relation till rådet för allmänna frågor.

Se även

Referenser

Noter

Europeiska flaggan EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.