Expeditionen: min kärlekshistoria

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Expeditionen: min kärlekshistoria
FörfattareBea Uusma
OriginalspråkSvenska
GenreFacklitteratur
Förlag för förstautgåvanAlbert Bonniers Förlag
Utgivningsår2013
HuvudpersonerFörfattaren själv och personerna i Andrées polarexpedition
UtmärkelserAugustpriset (2013)

Expeditionen: min kärlekshistoria är en bok från 2013 av Bea Uusma. Boken handlar om Andrées polarexpedition som ägde rum i slutet av 1800-talet.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I närmare etthundra år har polarforskare och många andra funderat över och försökt lösa gåtan med vad som hände Andrées polarexpedition, det djärva och fullkomligt misslyckade svenska försöket att 1897 resa över Arktis med vätgasballongen Örnen. Ingenjören Salomon August Andrée och de två övriga deltagarna, Knut Frænkel och Nils Strindberg, omkom under expeditionen och deras kvarlevor hittades år 1930 på Vitön. Men vad hade hänt?

Bea Uusma, som är läkare och författare, bestämde sig för att bli en av dem som försökte lösa gåtan. Uusma berättar i boken om sina efterforskningar i arkiven och om hur hon till sist också reser till Vitön, för att jämföra sina arkivfynd på plats.

Prisad bok[redigera | redigera wikitext]

Uusma tilldelades Augustpriset 2013 i den facklitterära kategorin för boken.[1] Motivering löd i korthet:

Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]