Nils Strindberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nils Strindberg

Nils Strindberg, född den 4 september 1872 i Stockholm, död i oktober 1897Vitön, var en svensk vetenskapsman och fotograf. Han var medlem på ingenjör Salomon August Andrées expedition för att i luftballong nå nordpolen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Nils Strindberg blev fil. kand. vid Uppsala universitet 1893, och fick 1895 en tjänst som amanuens vid dåvarande Stockholms högskola. Samma år blev han utvald av Andrée som den tredje mannen på polarexpeditionen.

Våren 1896 reste han till Paris för att studera flygning med gasballong. Senare samma år reste han med de övriga expeditionen till Svalbard för att färdas med ballong över nordpolen. Expeditionen ställdes dock in vid detta tillfälle. 1897 deltog Nils Strindberg i Andrées polarexpedition och omkom liksom de övriga expeditionsdeltagarna. Strindbergs stenograferade dagbok från expeditionen är skriven till hans fästmö, Anna Charlier, och i relation till Andrées egna dagböcker är den mer personlig.

Nils Strindberg var bror till skulptören och medaljgravören Tore Strindberg, och deras far var kusin till författaren August Strindberg.

Nils Strindberg är begravd på Norra begravningsplatsen i samma grav som Salomon August Andrée och Knut Fraenkel.[1]

Nils Strindbergs bilder från polarexpeditionen[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hitta graven