Exploding head syndrome

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Exploding head syndrome är ett tillstånd där den utsatta individen upplever ett starkt och skarpt ljud som från inuti huvudet. Ljudet beskrivs bland annat som en explosion, vågor mot en klippvägg, starka oljud, ett tvärt skrik, ringande ljud eller en elektrisk sprakande överladdning.[1]

Oljudet upplevs vanligtvis inom en eller två timmar efter att den utsatta somnat, men kan även upplevas i vaket tillstånd. Det uppfattas ofta som extremt starkt, men medför ingen smärta. Den utsatta individen kan känna ångest och rädsla efter en attack, samt förhöjd hjärtrytm. Attacken ackompanjeras ofta av att man kan se starka färger och mönster eller få svårigheter att andas. I engelskan kallas tillståndet för "auditory sleep starts" och tros inte vara skadligt trots att det kan upplevas som obehagligt.

Etiologi Det finns olika teorier kring varför symtomen uppstår. En förklaring tänks vara att på samma sätt som att musklerna kan rycka till vid insomning kan även neuroner avfyras vilket resulterar i höga ljud eller blixtar beroende på i vilket hjärnregion avfyrningen sker. På senare tid har man även sett att symtomen har en högre prevalens hos personer som abrupt slutat ta SSRI-preparat eller Bensodiazepiner.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sharpless, B.A. (2014). ”Clinical Review: Exploding Head Syndrome”. Sleep Medicine Review 18 (6): sid. 489-493.