Expo 2010

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Haibao, världsutställningens maskot som sågs i hela staden.

World Expo 2010 Shanghai var världsutställningen som pågick i Shanghai mellan 1 maj 2010 och 31 oktober 2010. Utställningen, med mottot "Bättre stad – Bättre Liv", visade Shanghais nya status som en av världens viktigaste ekonomiska och kulturella städer.

Världsutställningen gav de deltagande nationerna tillfälle att förstärka sina relationer med Kina, som allt tydligare kan betraktas som en ekonomisk stormakt. I stort sett alla världens länder var delaktiga och byggde olika spektakulära paviljonger på Expoområdet. Man förväntde sig att ta emot fler besökare än under någon tidigare världsutställning - omkring 70 miljoner människor beräknades infinna sig under de sex månader som utställningen var öppen.[1]

Paviljonger[redigera | redigera wikitext]

Sveriges paviljong[redigera | redigera wikitext]

Den svenska paviljongen var 3000 kvadratmeter stor och befann sig i samma område som de nordiska länderna. Förutom själva utställningen bestod paviljongen av VIP-avdelningar, kontor, café och souvenirbutik. SWECO stod bakom designen av byggnaden som var indelad i fyra delar. Beskådade man paviljongen från ovan kunde man se formen av ett kors, en struktur som är mycket lik den svenska flaggan. Innerväggarna var dekorerade med ett mönster som föreställde svensk natur.[2]

Temat för den svenska paviljongen var ”Spirit of Innovation”, där ledorden är hållbarhet, innovation och kommunikation. Med temat ville man åskådliggöra hur ett litet land som Sverige lyckats genomföra så många bra innovationer och lösa svåra frågor som rör bland annat miljö och levnadsstandard. Att Sverige lyckats med detta kan tänkas bero på nytänkande, lekfullhet, teamwork och viljan att våga satsa trots risk för att misslyckas.

Som besökare i den svenska paviljongen fick man tillfälle att uppleva det typiskt svenska och kunde besöka följande rum; ”Swedish Atmosphere Entry Hall”, ”Hall of environmental challenges”, ”The room of solutions”, ”Spirit of Innovation Hall” och ”Innovative Society”.

Flera researrangörer arrangerade resor till Expo 2010 i Shanghai, till exempel Lotus Travel som var officiell researrangör för den Svenska kommittén .

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.expo2010.se/expo-2010-i-shanghai Arkiverad 10 juli 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ https://archive.is/20100524014847/http://www.swedenexpo.cn/en/pavilion/about-the-pavilion/


Företrädare:
Expo 2008
Världsutställning
Efterträdare:
Expo 2012