Världsutställningen i Saint Louis 1904

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karta över 1904 års världsutställning
Östra dammen, Saint Louisskulpturen, Utbildnings- och industri- samt radiotelegrafitornet

1904 år världsutställning i Saint Louis, eller Louisiana Purchase Exposition, var en världsutställning i Saint Louis i Missouri i USA.

År 1904 var staden Saint Louis värd för en utställning för att fira etthundraårsjubileet av Louisianaköpet 1803. Utställningen senarelades ett år för att möjliggöra deltagande av fler delstater och nationer. Utställningen öppnade i april 1904 och stängde i december samma år.

Utställningen hölls på en yta på 4,9 kvadratkilometer i det som nu är Forest Park och universitetsområdet för Washington University in St. Louis, planerad av George Kessler. Inom området fanns fler än 1.500 byggnader, sammanbundna av 120 kilometer vägar och promenadvägar.

62 länder deltog med utställningar, liksom 43 av de dåvarande 45 delstaterna i USA.

Liksom vid Världsutställningen i Chicago 1893 var så gott som alla byggnader temporära och byggda för att hålla något eller ett par år, byggda i en blandning av gips och hampa på en stomme i trä.

Utställningens "Palace of Fine Arts", ritad av Cass Gilbert efter inspiration av Caracallas termer i Rom byggdes som en permanent byggnad och inrymmer numera Saint Louis Art Museum. Likaså kvarstår administrationsbyggnaden, ritad av Cope & Stewardson, och används nu under Brookings Hall för Washington University in St. Louis.

Den svenska utställningspaviljongen ritades av Ferdinand Boberg. Efter utställningen köptes byggnaden av USA:s ambassadör i Sverige, W. W. Thomas junior som skänkte den till den svenska institutionen vid Bethany College, Lindsborg i Kansas. [1]

Olympiska sommarspelen 1904[redigera | redigera wikitext]

Världsutställningen var värd för Olympiska sommarspelen 1904, som var de första olympiska spelen i USA.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Louisiana Purchase Exposition
  1. ^ För "Sveriges hus" i S:t Louis”. Svenska Dagbladet (96): s. 6. 8 april 1905. http://tidningar.kb.se/1767385/1905-04-08/edition/11631/part/1/page/6/?q=v%C3%A4rldsutst%C3%A4llningen%20boberg%20kansas.