Exxon Valdez-miljökatastrofen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Exxon Valdez)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Oljetankern Exxon Valdez på grund på Bligh Reef i mars 1989.
Saneringsarbete efter katastrofen.
Saneringsarbete på Smith Island (11 maj 1989).

Exxon Valdez-miljökatastrofen inträffade efter en grundstötning utanför Alaskas kust den 24 mars 1989.

Exxon Valdez var namnet på en oljetanker, som ägdes av Exxon Corporation (numera ExxonMobil Corporation), vilken sjösattes den 14 oktober 1986. Hon grundstötte vid Bligh Reef i Prince William Sound 1989, vilket ledde till att cirka 42 000 kubikmeter råolja läckte ut. Man räknar med att endast 5 % av oljan fångades upp vid det saneringsarbete, som pågick under flera år. Utsläppet var därmed ett av de allvarligaste någonsin. Befälhavaren för fartyget, Joseph Hazelwood, anklagades för att vid tidpunkten för grundstötningen vara alkoholpåverkad, en anklagelse som han senare friades för i domstol. Katastrofen som drabbade Alaskas sydkust gav efterverkningar som fortfarande inte läkt. Bland de omedelbara offren fanns enligt beräkningar:

Antalet laxar och andra fiskar som dog är omöjligt att beräkna, liksom även växter och alger.

Tankern reparerades efter olyckan och fick därefter det nya namnet SeaRiver Mediterranean. Exxon har lyckats utverka att tankern återigen får trafikera rutten till Valdez-terminalen. Exxon, ett av världens största företag, har fått betala två miljarder dollar i kostnader för oljesanering och 50 miljoner dollar i skadestånd, det mesta finansierat genom försäkringar. År 2008 satte Högsta domstolen ner skadeståndet till 580 miljonerdollar. Chugach, en indianstam i området vilken levde på jakt och fiske, försattes 1991 i konkurs, efter det att deras försörjningsmöjligheter upphört som ett resultat av katastrofen. Sillfisket, som före katastrofen sysselsatte hundratals människor och försörjde än fler, har i och med katastrofen helt dött ut.

Exxon Valdez i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Exxon Valdez spelar en central roll i Kevin Costners påkostade postapokalyptiska film Waterworld (1995). Den fungerar som tillhåll för ett piratliknande gäng i filmen. Mot slutet av filmen sjunker båten, och det är först då man ser att det är frågan om Exxon Valdez.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]