Waterworld

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Waterworld
(Waterworld)
Genre Drama
Action
Äventyr
Regissör Kevin Reynolds
Producent Kevin Costner
John Davis
Charles Gordon
Lawrence Gordon
Manus Peter Rader
David Twohy
Skådespelare Kevin Costner
Dennis Hopper
Jeanne Tripplehorn
Tina Majorino
Originalmusik James Newton Howard
Fotograf Dean Semler
Klippning Peter Boyle
Distribution Universal Pictures
Premiär 28 juli 1995
Speltid 135 minuter
Land  USA
Språk Engelska
IMDb

Waterworld är en amerikansk postapokalyptisk actionfilm från 1995 i regi av Kevin Reynolds med bland andra Kevin Costner, Dennis Hopper, Jeanne Tripplehorn och Tina Majorino i rollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I en postapokalyptisk framtid, där polarisarna smält. Vatten täcker planeten och de få människor som finns kvar bor på atoller och förfallna båtar. Där försöker de leva sitt liv och försvara sig mot så kallade smokers, pirater som dödar allt i sin väg och röker cigaretter. En sjöman (Kevin Costner) räddar av en slump en kvinna och en flicka efter att en atoll han besökt blivit attackerad av smokers. Sjömannen upptäcker att flickan har en mycket speciell tatuering som leder dem till ett äventyr.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Det kostade 175 miljoner dollar att spela in filmen, och det var då (1995) den dyraste film som någonsin spelats in. Det var avsevärt mer kostsamt än vad som ursprungligen var budgeterat. Filmen intog förstaplatsen på biotoppen i USA, men drog sammanlagt in drygt $88 miljoner, och betraktades således som en flopp i förhållande till sin höga budget. Den gick dock betydligt bättre internationellt, och drog in ytterligare nära $176 miljoner.

Oljetankern Exxon Valdez, känd för att ha gått på grund utanför Alaskas kust våren 1989, dyker upp i en cameo-sekvens i filmen.

Extended Edition[redigera | redigera wikitext]

Det finns en Extended Edition till Waterworld och den visar fler scener än tidigare och är 177 minuter lång (50 minuter längre). Originalet har använt olika klippningar och ljud från Extended Edition men det är också tvärtom.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]