Föreningen Idla

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet Idlaflickorna leder hit. För pjäsen "Idlaflickorna", se Kristina Lugn.

Föreningen Idla (fram till 1977 Idlaflickorna[1]) är en svensk gymnastikgrupp som grundades av estländaren Ernst Idla på 1940-talet. Syftet är att träna upp de fem grunderna: kondition, koordination, snabbhet, styrka samt smidighet. Allt detta i en rytmisk rörelselära, särskilt anpassad för hela människan. Musik, rörelser, dans och lek kombineras med bollar i vackra rörelsemönster. Idlametoden strävar efter att få hela kroppen att röra sig på ett koordinerat och funktionellt sätt.

Grupper[redigera | redigera wikitext]

Föreningen Idla har idag grupper för alla åldrar i Stockholm, Sollentuna kommun, Hässelby, Tyresö och Vaxholm. Allt från förskolebarn på 4 år, till representationsgrupp och vuxen- och seniorgrupper finns. Ett arbete är igång för att starta fler grupper, främst för barn, i Stockholmstrakten. En grupp särskilt anpassad för män använder basketbollar istället för de sedvanliga röda och vita gymnastikbollarna.

Uppvisningar[redigera | redigera wikitext]

Idlaflickorna fick sitt genombrott 1949 på den andra Lingiadens ljusfester. Under 50- och 60-talen turnerade Idla över hela världen. Bland annat genomförde de 1954, efter en inbjudan från den argentinska staten, en tre månader lång turné i Argentina. Efter en tre veckor lång båtresa uppträdde de på såväl landsbygd som storstad. I Buenos Aires uppträdde de bland annat för president Juan Peron i presidentpalatset. På senare år har Idla bland annat uppträtt på kungen av Tongas 80-årsdag 1999, och deltagit i de estniska spelen i Tallinn 2006.

År 2012 uppträdde Idlas representationsgrupp på Estland självständighetsfirande i Stockholm med en temakavalkad bestående av ett tema från varje decennium, med start på 40-talet och fram till idag, till hyllning för Ernst Idla.

2015 fyllde de 70 år och firade detta med en stor jubileumsuppvisning den 17 maj samma år. Senare, i september, uppträdde de med teman från jubileet på Ekebyhovs slott på Ekerö.

2016 hade de sin årliga våruppvisning på Eriksdalshallen i maj och i september uppträdde de i Ekebyhovsslottspark med teman från både våruppvisningen och sommarens träningsläger.

Maj 2017 de sin årliga våruppvisning i Gångsätrahallen, denna gång visas teman inspirerade av orden gång, musikal och rytmik upp.

Idla i världen[redigera | redigera wikitext]

De senaste åren har Idla börjat återföras till Estland, där det nu finns ett antal grupper. Sommaren 2006 åkte svenska Idlaflickor till Tallinn där de uppträdde tillsammans med 4 500 andra gymnaster under Päeva Rütmid, en gymnastikuppvisning organiserad av den estniska sportföreningen Kalev.

Idlametoden infördes på Nya Zeeland av Emmi Tökke-Bellwood, och i Kanada av Evelyn Koop 1951[2] och Arvo Tiidus, alla tre med ett förflutet hos Ernst Idla.

I Sverige finns dessutom Stockholmsflickorna och Malmöflickorna, som båda startats av före detta Idlaflickor och sedan utvecklats oberoende av både varandra och Idlaflickorna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ NE.se
  2. ^ Kalev RG ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 20 april 2010. https://web.archive.org/web/20100420103825/http://www.kalev.net/kalev-history.htm. Läst 6 maj 2010. 

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Daisy Idla-Nilsson, Idlaflickorna och Ernst Idla, 2001

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]