Hoppa till innehållet

Gitarrförstärkare

Från Wikipedia
Mesa Boogie "Mark IV", en gitarrkomboförstärkare

En gitarrförstärkare är en elektronisk enhet eller ett system som stärker den svaga elektriska signalen från en pickup på en elgitarr, elbas eller akustisk gitarr så att den kan producera ljud genom en eller flera högtalare, som vanligtvis är inbyggda i en träkabinett. En gitarrförstärkare kan vara en fristående trä- eller metalllåda som endast innehåller effektförstärkarkretsar (och förförstärkar)-kretsar, vilket kräver användning av ett separat högtalarskåp - eller så kan det vara en "komboförstärkare", som innehåller både förstärkare och en eller flera högtalare i samma låda. Det finns ett brett utbud av gitarrförstärkare, med varierande storlekar och effekter, från små, lätta "övningsförstärkare" med en enda 6 tums högtalare och en 10 watt förstärkare, till tunga komboförstärkare med fyra 10 tums- eller fyra 12 tumshögtalare och en kraftfull 100 wattförstärkare, som är tillräckligt höga för att använda i en nattklubb eller bar.[1]

Gitarrförstärkare kan också ändra instrumentets ton genom att betona eller ta bort vissa frekvenser, med hjälp av EQ-kontroller, som fungerar på samma sätt som bas- och diskantreglage på en hifi-stereo, och genom att lägga till elektroniska effekter; distorsion (även kallad "overdrive") och reverb är vanligtvis inbyggda funktioner. Ingången till moderna gitarrförstärkare är ett 1/4 tums-uttag, som kopplas mellan instrumen och förstärkare, där en signal från en elektromagnetisk pickup (från en elgitarr) eller en piezoelektrisk pickup (vanligtvis från en akustisk gitarr). För gitarrister är deras val av gitarrförstärkare och inställningar som de använder på förstärkaren en viktig del av deras egen ton. Vissa gitarrister använder gärna ett specifikt förstärkarmärke eller modell under en längre tid. Gitarrister kan också använda externa effektpedaler att ändra ljudet i deras ton innan signalen når förstärkaren.

  1. ^ Teagle, John (5 september 2002). ”Antique Guitar Amps 1928-1934” (på amerikansk engelska). Vintage Guitar® magazine. https://www.vintageguitar.com/1804/antique-guitar-amps-1928-1934/. Läst 16 november 2019. 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning

[redigera | redigera wikitext]
  • Fliegler, Ritchie. The Complete Guide to Guitar and Amp Maintenance. Hal Leonard Corporation, 1994.
  • Fliegler, Ritchie and Eiche, Jon F. Amps!: The Other Half of Rock 'n' Roll. Hal Leonard Corporation, 1993.
  • Hunter, Dave. Amped: The Illustrated History of the World's Greatest Amplifiers. Voyageur Press, 2012.
  • Pittman, Aspen. The Tube Amp Book. Backbeat, 2003.
  • Tarquin, Brian. Guitar Amplifier Encyclopedia. Skyhorse Publishing, Inc., 2016.
  • Weber, Gerald, "A Desktop Reference of Hip Vintage Guitar Amps", Hal Leonard Corporation, 1994. ISBN 0-9641060-0-0