Fackliga världsfederationen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fackliga världsfederationen
 
Ordförande M. Shaban Assouz
Generalsekreterare George Mavrikos
 
Grundat 3 oktober 1945
Huvudkontor Aten, Grekland
Antal medlemmar 78 miljoner (2011)
 
Webbplats www.wftucentral.org

Fackliga världsfederationen (FVF) är en internationell facklig organisation med huvudsäte i Aten i Grekland. Den grundades den 3 oktober 1945 som ersättning för International Federation of Trade Unions men redan 1949 lämnade en rad västerländska fackföreningar federationen och bildade Fria fackföreningsinternationalen. En av orsakerna till splittringen var oenigheter kring stödet till Marshallplanen.

FVF, som tidigare hade sitt huvudkontor i Prag i Tjeckien, kom så småningom att associeras med fackföreningar som var välvilligt inställda till kommunistiska partier i öst. Under kalla kriget utmålades den ofta som en sovjetisk frontorganisation.[1] Ett antal av medlemsföreningarna, bland andra jugoslaviska och kinesiska lämnade organisationen då deras regeringar utvecklade ideologiska meningsskiljaktigheter med Sovjetunionen.

FVF krympte under de första tjugo åren efter Sovjetunionens fall och många av de tidigare medlemsföreningarna gick över till Internationella fackliga samorganisationen. I januari 2006 flyttades huvudkvarteret från Prag till Aten och idag fokuserar man på att organisera regionala federationer i tredje världen. Man genomför kampanjer mot imperialism, rasism, fattigdom, miljöförstöring och exploatering av arbetare under kapitalismen, och för rätten till heltidsanställningar, social trygghet, hälsofrågor och fackliga rättigheter. Man har fortsatt lägga ner mycket energi på att organisera konferenser, utfärda uttalanden och producera utbildningsmaterial.

Sedan kongressen i Havana (Kuba) i 2005 där den grekiska aktivisten Georges Mavrikos - ledande medlem för grekiska PAME och det grekiska kommunistpartiet (KKE) - blev vald till generalsekreterare, har FVF genomgått en ny utveckling. Flera stora fackföreningar även i västra Europa har värvats in, ibland på nytt i FVF, bland annat brittiska RMT, italienska USB, flera franska CGT-förbund och grundorganisationer.

I Afrika har sydafrikanska COSATU blivit medlem av FVF.

De senaste åren har FVF:s ledarskap tack vare en mycket aktiv, radikal och revolutionär profil, som kliver starkt med den Internationella fackliga samorganisationen, signifikativt ökat antalet medlemmar.

Organisation och samarbeten[redigera | redigera wikitext]

Som en del av sin internationella agenda arbetar FVF aktivt med att utveckla samarbeten med nationella och internationella fackliga organisationer samt regionala fackliga organisationer som Organization of African Trade Union Unity (OATUU), International Confederation of Arab Trade Unions (ICATU), Permanent Congress of Trade Union Unity of Latin America (CPUSTAL) och General Federation of Trade Unions of CIS. FVF har rådgivande status inom FN:s ekonomiska och sociala råd, Internationella arbetsorganisationen, Unesco, Food and Agriculture Organization och andra FN-organ.

Följande internationella fackliga organisationer är medlemmar i FVF:

  • Trade Unions International of Agriculture, Food, Commerce, Textile, and Allied Industries
  • Trade Unions International of Public and Allied Employees
  • Trade Unions International of Energy, Metal, Chemical, Oil and Allied Industries
  • Trade Unions International of Transport Workers
  • Trade Unions International of Building, Wood and Building Materials Industries
  • World Federation of Teachers Unions

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Richard Felix Staar, Foreign policies of the Soviet Union, Hoover Press, 1991, ISBN 0817991026, s. 84.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]