Falklandsöarnas församling

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Falklandsöarnas församling
Parish of the Falkland Islands
Församling
Christ Church Cathedral i Stanley
Land Falklandsöarna Falklandsöarna
Trossamfund Anglikanska kyrkogemenskapen

Falklandsöarnas församling (engelska: Parish of the Falkland Islands) [1] är en församling inom den Anglikanska kyrkogemenskapen. Den omfattar anglikaner inom de brittiska territorierna Falklandsöarna samt Sydgeorgien och Sydsandwichöarna i Sydatlanten. Den anglikanska kyrkan omfattar större delen av öarnas befolkning (cirka 10% är katoliker). Församlingskyrka är Christ Church Cathedral, Stanley.

Församlingen leds sedan 1978 av en så kallad rector, [2]som är direkt underställd ärkebiskopen av Centerbury, den anglikanska kyrkans överhuvud.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Församlingen utgjorde från grundandet ett stift, (engelska: Diocese of the Falkland Islands), omfattande anglikanska församlingar i hela Sydamerika. Den förste biskopen utsågs 1869. Senare flyttades biskopssätet till Buenos Aires i Argentina, där den Anglikanska kyrkan i Sydamerika har sitt säte i dag. Eftersom Stanley var det ursprungliga biskopssätet kallas Christ Church Cathedral, trots sin litenhet och det faktum att den numera bara är en församlingskyrka, ännu i dag för katedral.

Efter Falklandskriget 1982 avskaffades den argentinska biskopens inflytande över församlingen, som i stället inordnades som extra-provinicial under ärkebiskopen av Canterbury.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 22 juli 2013.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]