Stanley, Falklandsöarna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För platsen i Ontario, Kanada, se Port Stanley, Ontario.
Stanley
Port Stanley
Stad
Flygfotografi över Stanley, taget i februari 2005.
Flygfotografi över Stanley, taget i februari 2005.
Land Falklandsöarna Falklandsöarna
Höjdläge 43 m,ö,h, m ö.h.
Folkmängd 2 480 (2016)[1]
Grundad 1843
GeoNames 3426691
Karta över Stanley-området.
Karta över Stanley-området.

Stanley (även Port Stanley) är huvudort på den brittiska ögruppen Falklandsöarna i Sydatlanten. Även Sydgeorgien och Sydsandwichöarna, som saknar permanent bosättning, administreras från Stanley.

Staden, som är belägen på de nordöstra delen av Östra Falkland, grundades 1843 och tog över efter Port Louis som huvudort och administrativt centrum för ögruppen i juli 1845. Stanley har omkring 2500 invånare. När flera kryssningsfartyg samtidigt ligger i hamnen överstiger antalet turister stadens hela befolkning.

Tidigt byggdes en hamn, som ursprungligen specialiserade sig på skeppsreparation och bunkring. Innan Panamakanalen byggdes var fartygen tvingade att ta vägen runt Sydamerika. Senare fokuserade man på val- och sälfångst.

I staden finns i dag skolor, sjukhus, stormarknad, bibliotek och många affärer för turister. Falklandsöarnas enda bank, Standard Chartered Bank finns också i Stanley. Nöjeslivet är relaterat till de 7 pubarna i staden samt en handfull restauranger. Ett hotell, Malvina House Hotel, finns i staden med 34 rum av olika storlek. Dessutom finns ett antal pensionat och gästhem i Stanley. Turismen är en ständigt ökande inkomstkälla för ögruppen, och Stanley är navet i turistnäringen

Malvina house hotel

Administration[redigera | redigera wikitext]

Eftersom Falklandsöarna inte har någon kommunal indelning finns heller ingen särskild lokalförvaltning. De kommunala frågorna lyder direkt under ögruppens regering. Under åren 1947-1973 fanns dock ett särskilt Stanley Town Council [2]. En översiktsplan för stadens framtida utveckling, Stanley Town Plan[3], fastställdes år 2004. Staden utgör också en av två valkretsar vid valen till den lagstiftande församlingen.

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

Government House

Government House[redigera | redigera wikitext]

Government House var en av de första offentliga byggnader som uppfördes sedan platsen valts som huvudort för territoriet. Sedan 1845 har det varit residens för guvernören, som representerar den brittiska kronan.

Christ Church Cathedral[redigera | redigera wikitext]

Christ Church Cathedral, invigdes. 1892. Denna kyrka fick sitt torn 1903 och kallas trots sin litenhet för "världens sydligaste domkyrka", eftersom den ursprungligen var säte för ett stift, som omfattade anglikanska kyrkogemenskapens församlingar över hela Sydamerika. Numera lyder församlingen, [4] direkt under ärkebiskopen av Canterbury.

Ortsskylt Stanley. Stadens engelska vänort är Whitby i Yorkshire

Flygplats[redigera | redigera wikitext]

Port Stanley Airport (IATA-kod PSY, ICAO-kod SFAL) var Falklandsöarnas första flygplats med permanentbelagda banor, belägen på en halvö fem kilometer öster om Stanley. 1973 slöts ett avtal mellan Storbritannien och Argentina om flygförbindelser. En första reguljär flyglinje mellan Stanley och Comodore Rividavia i Argentina öppnades. Linjen drevs av det argentinska flygbolaget LADE.

Under ockupationen 1982 utnyttjades flygplatsen av det argentinska flygvapnet för att flyga in förstärkningar och underhåll till de argentinska trupperna på Falklandsöarna. Trots flera massiva flyganfall lyckades britterna inte att slå ut den länk som flygplatsen var till det argentinska fastlandet.

Efter kriget bröts alla förbindelser med Argentina, och flygplatsen blev bas för det brittiska flygvapnet, Royal Air Force. Under denna tid så förlängdes banan för att kunna hantera de stridsflygplan som baserades på Falklandsöarna för att avskräcka från ytterligare argentinska aggressioner. År 1985 öppnades den stora flygbasen i Mount Pleasant. Dit förflyttades det den brittiska garnisonen i sin helhet med det militära flyget samt även utrikesflyget. Stanleys flygplats används numera för det lokala flyget mellan öarna och för flyg till brittiska baser i Antarktis.

Terminalen Stanleys flygplats

Namnvariationer[redigera | redigera wikitext]

Orten var från sitt grundande känd som Port Stanley. Staden fick sitt namn efter Edward Smith-Stanley, senare lord Stanley, som vid tiden för grundandet var brittisk kolonialminister och senare premiärminister i två omgångar. På spanska blev formen som allmänt användes Puerto Stanley. Senare utvecklades formen Stanley. Denna form rekommenderas från år 1956, men fortfarande vacklar bruket med och utan "Port". För att styrka sina anspråk på Falklandsöarna har man i Argentina ofta laborerat andra, mindre engelskklingande, namn. På vissa kartor har en tidigare argentinsk president, Hipólito Yrigoyen, fått ge sitt namn åt staden. I samband med invasionen 1982 använde argentinarna först namnet Puerto Rivero, därefter under någon dag Puerto de la Isla Soledad och senare Puerto de las Islas Malvinas. Med giltighet från den 23 april 1982 införde den argentinska militärregeringen namnet Puerto Argentino (dekret 757/82). Detta namn har i Argentina senare kommit att fastställas i lag och används av argentinska medier och myndigheter, trots de omständigheter under vilket det tillkom. I spansktalande länder används ömsom Stanley och Puerto Argentino på kartor, i många fall tillsammans.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1]
  2. ^ http://hansard.millbanksystems.com/written_answers/1949/feb/24/falkland-islands-municipal-elections
  3. ^ http://www.epd.gov.fk/wp-content/uploads/Full%20plan%20no%20cover.pdf
  4. ^ http://www.aco.org/tour/diocese.cfm?Idind=766&view=alpha

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]