Farligt uppdrag

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Farligt uppdrag
OriginaltitelMission: Impossible
GenreSpioneri
Skapad avBruce Geller
MedverkandePeter Graves
Thaao Penghlis
Tony Hamilton
Phil Morris
Terry Markwell
Jane Badler
Bob Johnson
MusikLalo Schifrin
Antal avsnitt35
Längd (per avsnitt)46-49 minuter
Antal säsonger2
LandUSA USA
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagParamount Network Television
Sändning
OriginalkanalABC
Originalvisning23 oktober 1988
24 februari 1990
LjudformatStereo
Statusnedlagd
Kronologi
FöregångarePå farligt uppdrag
Externa länkar
IMDb

Farligt uppdrag (engelska: Mission: Impossible) är en amerikansk TV-serie från 1988-1990 som sändes på ABC. Serien är en uppföljare till På farligt uppdrag från 1966. Den enda skådespelaren från den ursprungliga serien som återvände till den nya var Peter Graves, även om Greg Morris och Lynda Day George medverkade som gästskådespelare. Fortsatte gjorde också Bob Johnson, som dock aldrig syns, med att göra rösten till "The Tape" (i denna serie, "The Disc").

Handling[redigera | redigera wikitext]

Uppföljaren inleds med att en av Jim Phelps bästa vänner, tillika agentkollegor, mördas och Phelps beslutar sig för att återvända till agentbranschen för att sätta dit mördaren. Tillsammans med ett helt nytt team, Impossible Missions Force (IMF), fortsätter han sedan att lösa omöjliga uppdrag, då han inser att han har saknat agentlivet.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Farligt uppdrag har visats på SVT i kanal 1 1990 och på Kanal 5 1998 samt år 2001.

Seriens gimmick var en liten apparat som visade rörliga bilder efter att man matat in en CD-skiva, där blev gruppens uppdrag presenterat med fraserna "Your mission, Jim, should you decide to accept it, is to..." och "As always, should you or any of your IM force be caught or killed, the Secretary will disavow any knowledge of your actions. This disc will self-destruct in five seconds. Good luck, Jim."

Phil Morris i 80-talsversionen av serien är i verkligheten son till Greg Morris i 60-talsupplagan. De spelade även far och son i serien och Greg Morris gjorde flera gästspel i 80-talsversionen.

Den enda medlemmen av gruppen som i serien någonsin blev "caught, killed and disavowed" (fångad eller dödad) var Casey Randall, spelad av Terry Markwell.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Serien finns utgiven på DVD, men inte i Sverige. I USA – '88: 29/11, 2011; '89: 28/2, 2012. I Storbritannien – '88: 23/7, 2012; '89: 15/10, 2012.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]