Mission: Impossible

Från Wikipedia
Mission: Impossible
Mission: Impossible
Mission: Impossible
GenreAction
Äventyr
RegissörBrian De Palma
ProducentTom Cruise
Paul Hitchcock
Paula Wagner
ManusDavid Koepp
Steven Zaillian
Robert Towne
Baserad påPå farligt uppdrag[1]
SkådespelareTom Cruise
Jon Voight
Emmanuelle Béart
Henry Czerny
Jean Reno
Ving Rhames
Kristin Scott-Thomas
Vanessa Redgrave
OriginalmusikDanny Elfman
FotografStephen H. Burum
KlippningPaul Hirsch
ProduktionsbolagParamount Pictures
Cruise/Wagner Productions
PremiärUSA 22 maj 1996 (USA)
Sverige 13 september 1996 (Sverige)
Speltid110 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Budget$80 miljoner
Intäkter$457,7 miljoner
UppföljareMission: Impossible II
IMDb SFDb Elonet

Mission: Impossible är en amerikansk action från 1996 i regi av Brian De Palma med Tom Cruise i huvudrollen som Ethan Hunt. Filmen hade Sverigepremiär den 13 september 1996.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Jim Phelps (Jon Voight), ledaren för den fiktiva amerikanska agentbyrån Impossible Missions Force (IMF), får i uppdrag att spåra attaché Alexander Golitsyn (Marcel Iures) vid amerikanska ambassaden i Prag. Golitsyn har stulit hälften av en NOC-lista, en förteckning över alla CIA-agenter i Östeuropa. Av säkerhetsskäl är NOC-listan uppdelad i två delar. Golitsyns del innehåller kodnamn, men den är värdelös utan den andra halvan, där de riktiga namnen står. Den halvan tänker Golitsyn stjäla under en mottagning på ambassaden. Phelps team ska skaffa bildbevis för stölden, skugga Golitsyn till köparen och gripa dem båda två.

Men snart inser Phelps andreman, Ethan Hunt (Tom Cruise), att uppdraget är på väg att misslyckas: en efter en dödas de andra medlemmarna, inklusive Phelps. Golitsyn mördas och hans NOC-lista försvinner. Hunt lyckas fly och kontaktar IMF:s chef, Kittridge. Snart inser dock Hunt att Kittridge iscensatt hela operationen för att spåra en mullvad, och att eftersom Hunt är den ende i gruppen som överlevde, så är det naturligt att misstänka honom att försöka sälja NOC-listan till vapenhandlaren Max. Återigen flyr Hunt. Han inser dock att den enda chansen att hitta den som verkligen ligger bakom allt är att stjäla NOC-listan från CIA:s högkvarter i Langley och sedan via Max (Vanessa Redgrave) hitta förrädaren. Till sin hjälp har han två andra före detta IMF-agenter, Luther Stickell (Ving Rhames) och Franz Krieger (Jean Reno) samt Phelps fru Claire (Emmanuelle Béart), som också visat sig överleva attacken.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk Filmdatabas, Svenska Filminstitutet.[källa från Wikidata]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]