Fascinate

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fascinate, 1999
Fascinate, februari 2011
Fascinate, juni 2012

Fascinate är en graffitimålning i Bromstens industriområde i Stockholm.

Fascinate är skapad av Circle och Tarik (Tarik Saleh), då sjutton år gamla, under några sommarveckor 1989 och var då norra Europas största graffitimålning. Den är 13 meter bred och 8 meter hög och utfördes på en yttervägg till en numera övergiven industribyggnad från 1970 med fastighetsägarens tillstånd, men utan ersättning för arbete och färg. När den var klar, uppfattades den som en milstolpe i den svenska graffitikonstens historia och den väckte uppmärksamhet utomlands. Även i Bromsten blev målningen med tiden ett omtyckt inslag i stadsbilden, och den har i flera sammanhang använts för att representera stadsdelen. Fascinate är Sveriges äldsta ännu bevarade större graffitimålning.

Graffiti var 1989 ett förhållandevis nytt fenomen i Sverige. Det slitna industriområdet Bromsten planerades tidigt 2010-tal att rivas för att ersättas av ett bostadsområde. Därmed hotades Fascinate. En diskussion skedde om möjlig k-märkning av Fascinate, efter att Stockholms stadsmuseum bedömt den som kulturhistoriskt värdefull.[1] I detaljplanen för området föreslog stadsbyggnadskontoret att målningen, som uppfördes lagligt med ägarens tillstånd, skall få vara kvar. Den borgerliga majoriteten i stadsbyggnadsnämnden beslutade dock med hänvisning till Stockholms stads klotterpolicy att målningen inte skulle bevaras.

Frågan om bevarande av Fascinate på ett eller annat sätt var länge omstridd, men under hösten 2015 antogs detaljplanen som medför att väggen med verket k-märks, trots att resten av byggnaden rivs.[2] Väggen med målningen blir, på nuvarande plats, mittpunkt i en planerad park i området.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Bromsten - 25 år av bombing & burning, med fotografier av Björn Engberg, Stockholm 2012, ISBN 978-91-980115-0-0

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Remissvar från Stadsmuseet 10 oktober 2011[död länk], Förslag till detaljplan för kv Tora m fl, inom Bromstens industriområde i stadsdelen Bromsten, S-Dp 2008-19226-54, läst 2012-06-16
  2. ^ Weibull, Hedvig. ”Första graffitimålningen i Sverige skyddad”. svt.se. http://www.svt.se/kultur/konst/omtvistade-fascinate-officiellt-k-markt. Läst 9 december 2015. 


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]