Tarik Saleh

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tarik Saleh, 2014.
Fascinate, februari 2011

Tarik David Johan Saleh, född 28 januari 1972 i Högalids församling i Stockholm, är en svensk filmare.[1]

Tarik Saleh började sin karriär som graffitikonstnär och har bland annat 1989 skapat målningen Fascinate i Bromsten, tillsammans med graffitimålaren Circle. Han flyttade från Sverige till Egypten där han var med och startade tidningen Alive. I Sverige gav han senare ut tidningen Atlas.

Tarik Saleh har tillsammans med Erik Gandini producerat och regisserat filmen Sacrificio - Vem förrådde Che Guevara?. De båda har även regisserat GITMO - New Rules of War (producerad av Kristina Åberg). Tarik Saleh har även regisserat den animerade filmen Metropia som hade premiär den 27 november 2009 och som producerades av Kristina Åberg.

Saleh blev känd för en större publik som programledare i SVT:s samhällsmagasin Elbyl 1996-1998, och är en av grundarna av produktionsbolaget Atmo. Han producerade, tillsammans med Karin af Klintberg, programmet Världens modernaste land med Fredrik Lindström. Han har också varit med och skapat program som Fläsk och Faktum.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tarik Saleh”. Svensk Filmdatabas. http://sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=PERSON&itemid=305495&iv=OVERVIEW. Läst 26 oktober 2013.