Fatimas hand

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fatimas hand

Fatimas hand, även kallad hamsa eller khamsa, är en symbol som har använts sedan Mesopotamien som symbol för gudinnan Ishtar eller Inanna. Det är idag framför allt en muslimsk och judisk symbol för gudomligt beskydd mot det onda och anses också bringa tur. Hamsa är ett arabiskt ord som betyder "fem" och anspelar på antalet fingrar på handen och ofta är ett öga placerat i handflatans centrum. Fatima var dotter till den islamiske profeten Muhammed.

Den beskyddande och turbringande handsymbolen går tillbaka till mesopotamisk hednisk tid och finns i många andra religioner och kulturer. Bland judar kallas den för Mirjams hand och de fem fingrarna symboliserar bland annat de fem moseböckerna i Torah.

Symboler med handen används bland annat som halssmycke och lyckoamulett och man kan även se den på exempelvis dörrposter för att hålla ondskan borta från hemmet.

Bland sunnimuslimer syftar khamsa på islams fem pelare. Bland shiamuslimer är den vanligtvis en symbol för Fatimas hand eller Abbas ibn Alis hand, som förlorades i Slaget vid Karbala.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]