Fatima

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Fatima (olika betydelser).
Lertavla från Qom i Iran med en bön om hjälp från profeten Muhammeds dotter Fatima. Bönen utläses "Ya Fatima-ta Azzahra" vilket betyder "O, Fatima den upplysta!"

Fatima az-Zahra (uttal: /FAAH-tee-ma/), född 605, död 632, var profeten Muhammed och hans hustru Khadidjas yngsta dotter.[1][2] Hon var det enda av Muhammeds barn som fick egna barn. Fatima ses bland muslimer som ett föredöme i sin gudfruktighet och ödmjukhet.

Fatima var gift med Ali ibn Abi Taleb[3] och från dessa härstammar dynastin fatimiderna.

Roll som fru och mor[redigera | redigera wikitext]

Fatima var mor till Hasan och Husayn, Zainab och Umm Kulthum. Äktenskapet med Ali ingicks när hon var omkring 18 år gammal.[4] Som fru och mor är hon ett föredöme för alla muslimska kvinnor.

Fatima är framför allt viktig för den läroskiljande frågan om Muhammeds legitima efterträdare. Sunnimuslimer räknar Muhammeds svärfar, som efterträdde honom som förste kalif, som ledare för islam. Shiamuslimerna godkänner bara imam Ali, som genom Fatima blev far till Muhammeds enda ättlingar i rakt nedstigande led, som den förste rättmätige efterträdaren.

Fatimas hand[redigera | redigera wikitext]

Fatimas hand kallas den muslimska symbolen med en hand med två symmetriskt ordnade tummar. Symbolen avbildas på exempelvis medaljonger och dörrar som skydd mot demoner och onda ögat, men det har med vidskepelse och inte med religionen islam att göra.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rogerson 2004, sid. 134–135
  2. ^ Lings 2006, sid. 37
  3. ^ Rogerson 2004, sid. 139
  4. ^ Encyclopedia of Islam avJuan Eduardo Campo, sid.230

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]