Fatima

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Fatima (olika betydelser).

Fatima (Fātima az-Zahra), född 605, död 632, var profeten Muhammeds yngsta dotter.[1][2] Hon var det enda av Muhammeds barn som fick egna barn. Fatima (uttal: /FAAH-tee-ma/) ses bland muslimer som ett föredöme i sin gudfruktighet och ödmjukhet.

Lertavla från Qom i Iran med en bön om hjälp från Fatima, profeten Muhammeds dotter. Bönen utläses "Ya Fatima-ta Azzahra" vilket betyder "O, Fatima den upplysta!"

Roll som fru och mor[redigera | redigera wikitext]

Fatima var gift med den första imamen, Ali[3] och mor till den andra imamen Hasan, den tredje imamen Husayn, Zainab och Umm Kulthum. Äktenskapet ingicks när hon var omkring 18 år gammal.[4] Som fru och mor är hon ett föredöme för alla shiamuslimska kvinnor.

Fatima är framför allt viktig för den läroskiljande frågan om Muhammeds legitima efterträdare. Sunnimuslimer räknar Muhammeds svärfar, som efterträdde honom som förste kalif, som ledare för islam. Shiamuslimerna godkänner bara imam Ali, som genom Fatima blev far till Muhammeds enda ättlingar i rakt nedstigande led, som den förste rättmätige efterträdaren.

Shiamuslimerna hävdar, till skillnad från sunnimuslimer, att Fatima var Muhammeds enda barn.

Fatimas hand[redigera | redigera wikitext]

Fatimas hand kallas den muslimska symbolen med en hand med två symmetriskt ordnade tummar. Symbolen avbildas på exempelvis medaljonger och dörrar som skydd mot demoner och onda ögat, men det har med vidskepelse och inte med religionen islam att göra.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Fatima är ett mycket vanligt kvinnonamn i muslimska länder. I Europa är det någorlunda vanligt i Spanien, Portugal och Belgien.

Namnet Fatimah betyder "avstå", "avhålla sig", "ge avkall".[5] Namnet, som transkriberats till Fatimah och Fatima i de arabiska ursprungsformerna, förkortades senare till Fatma. Den senare förkortningen är även vanlig i Azerbajdzjan och Turkiet, medan Fateme oftare används i Iran. I spanskan och portugisiskan skrivs namnet ofta Fátima.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rogerson 2004, sid. 134–135
  2. ^ Lings 2006, sid. 37
  3. ^ Rogerson 2004, sid. 139
  4. ^ Encyclopedia of Islam avJuan Eduardo Campo, sid.230
  5. ^ Campbell, Michael (1996–2012). ”View Name: Fatimah”. Behind The Name. http://www.behindthename.com/name/fatimah. Läst 19 september 2012. 
  6. ^ Michael, Campbell (1996–2012). ”Names that are related to FATIMAH, in the family of FATIMAH”. Behind The Name. http://www.behindthename.com/name/fatimah/tree. Läst 19 september 2012. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]