Faxeholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Faxehus
Borg
Faxeholm i Söderhamn.JPG
Land Sverige
Landskap Hälsingland
Län Gävleborg
Kommun Söderhamn
Socken Söderhamn
Koordinater 61°18′24″N 17°04′22″Ö / 61.30672°N 17.07281°Ö / 61.30672; 17.07281
Kulturmärkning
Fast fornlämning
 - FMIS beteckn Söderhamn 4:1
Information från FMIS.
Faxeholm, efter en teckning av Vilhelm Engelke.

Faxeholm, ibland även Faxehus, var en medeltida borg beläget på en då kringfluten höjd i nuvarande Söderhamn i Hälsingland. Höjden finns alltjämt kvar och ligger mellan Söderhamnsån och Faxeholmsgatan.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Det egentliga slottet var byggt som en fyrkant av 41 meters längd och 35 meters bredd. 1398 var frälsemannen Sven Sture, en av vitaliebrödernas ledare, i besittning av borgen och försvarade det med framgång mot drottning Margaretas trupper, som anlagt ett fäste där bredvid. Samma år ingick dock vitaliebröderna en förlikning med drottningen och överlämnade sina sista befästningar, som alla låg kring Bottniska viken, till henne och kung Erik av Pommern.

Faxeholm omtalas inte efter 1434, då det under Engelbrekts befrielsekrig nedbrändes av hälsingarna under Olof Djäknes befäl.

Folkvisan "Faxehusvisan" (SMB 62; TSB C 28; även kallad "Delsbovisan" och "Faxehus' förstörelse"), vilken upptecknades av Daniel Djurberg på 1600-talet, handlar om det förtryck som hälsingarna utsattes för av den danske fogden på Faxeholm, befrielsekriget och slottets nedbränning.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]