Fear Street Part One: 1994

Från Wikipedia
Fear Street Part One: 1994
(Fear Street Part 1: 1994)
Genreskräckfilm
bokfilmatisering
slasher
RegissörLeigh Janiak
ProducentPeter Chernin
David Ready
Jenno Topping
ManusförfattareKyle Killen
Leigh Janiak
Phil Graziadei
Baserad påFear Street av R. L. Stine
I större rollerKiana Madeira
Olivia Scott Welch
Benjamin Flores Jr.
Fred Hechinger
Ashley Zukerman
Darrell Britt-Gibson
Maya Hawke
Jordana Spiro
Charlene Amoia
David W. Thompson
Gillian Jacobs
FotografCaleb Heymann
Teknisk information
Produktionsbolag20th Century Studios
Chernin Entertainment
Touchstone Pictures
DistributionNetflix
Premiär2 juli 2021
Speltid107 minuter
LandUSA
Språkengelska
Mer information
IMDb

Redigera Wikidata

Fear Street Part One: 1994 (även kallad Fear Street 1994) är en amerikansk slasherfilm från 2021 i regi av Leigh Janiak, baserad på R. L. Stines bokserie Fear Street från 1989. Filmen hade premiär på Netflix den 2 juli 2021, som den första delen i den så kallade Fear Street-trilogin. I huvudrollerna syns bland annat Kiana Madeira i rollen som Deena Johnson.

Filmen var från början tänkt att gå upp på vita duken tillsammans med de två övriga filmerna i Fear Street-trilogin (Part Two: 1978 och Part Three: 1666), med start i juni 2020. Dock blev hela trilogin stoppad från att ha biopremiär, i och med spridningen av Covid-19-pandemin. Den hade istället premiär på Netflix under juli månad 2021, med en veckas mellanrum mellan varje film.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den första filmdelen utspelar sig år 1994, i en fiktiv stad vid namn Shadyside. Där har flera mordhändelser ägt rum under flera decennier, och i och med detta har staden fått smeknamnet "USA:s mordhuvudstad". Många tror att detta är ett verk av häxan Sarah Fier, som år 1666 lade en förbannelse över hela Shadyside, innan hon slutligen blev hängd för sina häxkonster. En som dock inte tror på denna häxberättelse är tonårstjejen Deena Johnson, som påstår att allt med Sarah Fier är påhitt. Men när konstiga, läskiga figurer börjar dyka upp från ingenstans och mördar folk en efter en, och samtidigt försöker komma åt Deenas flickvän Sam, börjar Deena tänka om och ändrar helt och hållet sin uppfattning om Sarah Fier och hennes förbannelse. Hon tar hjälp av sin bror Josh och vännerna Kate och Simon för att försöka hindra dessa mordfigurer från att komma åt Sam, samtidigt som de gör allt de bara kan för att få dem att försvinna. Frågan är om de kommer att lyckas med detta.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]