Fem-böckerna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Vi fem” leder hit. För TV-serien, se Vi fem (TV-serie).
Fem-böckerna
Corfe Castle2.jpg
Slottsruinen i Corfe Castle som skall ha stått som förebild för Kirrin-ön med sin slottsruin.
Information
FörfattareEnid Blyton & Claude Voilier
OriginaltitelThe Famous Five
LandStorbritannien Storbritannien
SpråkEngelska
GenreBarn
Ungdom
FörlagRaben&Sjögren
Utgiven1942-1963
Antal band21+2

Fem-böckerna är en serie ungdomsböcker skrivna mellan 1942 och 1963 av den brittiska författaren Enid Blyton. De svenska översättningarna utgavs på förlaget Rabén & Sjögren.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Böckerna handlar om fyra barn och en hund och räknas därför inklusive hunden som ett gäng med fem medlemmar. Barnen heter Julian, Dick, Anne och George. Julian, Dick och Anne är syskon medan George är deras kusin. George heter egentligen Georgina och är en flicka och inte en pojke som namnet antyder. Hon kallar sig själv George och klär sig i kläder som pojkar brukar bära eftersom hon egentligen vill vara en pojke. Ett vanligt inslag i böckerna är att andra tror att hon är en pojke på grund av hennes utseende och sätt att vara. Hunden heter Tim och är Georges hund. På omslagen på de böcker som trycktes i Sverige under 1970-talet avbildas han som en golden retriever. I de engelska originalupplagorna liksom i några filmer är dock Tim en betydligt mindre hund av helt annan hundras och snarast av blandras. Att Tim är av blandras nämns i Fem och kidnapparna.

Julian och Dick framstår alltid som två väldigt modiga pojkar, vilka dessutom gärna ger sig in på farliga uppdrag. Julian är den lugne i Fem-gänget och tar ofta på sig rollen som ledare. Dick är mer ivrig och frank. Anne är ofta den som blir rädd för farliga saker. Hon vill egentligen helst vara hemma i lugn och ro och undvika att hamna i farligheter. Ändå kan hon mitt i alltihop inte låta bli att uppleva äventyren även om hon ofta blir rädd. Hon åtar sig ofta hushållssysslor och lagar gärna mat åt de andra. George är betydligt mer äventyrlig. Hon vill i stället simma och fiska. Hon tycker om att ro med båt och vill också göra olika saker som pojkar gör. George är också lite upprorisk och kan bli väldigt arg om hon inte får sin vilja igenom. Raseriutbrotten noteras dock knappt av hennes tankspridde pappa, forskaren farbror Quentin, som lever i sin egen värld, men som själv också kan ha ett häftigt humör. Enid Blyton medgav i senare intervjuer att George i mångt och mycket var baserad på henne själv som barn.

Tillsammans upplever de ofta olika former av äventyr. Det vanliga är att de till exempel är på någon form av semester men hamnar mitt i något mysterium. Mysteriet leder sedan till att de hittar några hemliga gångar eller liknande och blir sedan inspärrade i dessa då de stöter på skurkar. Upplösningarna slutar ändå alltid lyckligt och skurkarna misslyckas alltid.

Miljö[redigera | redigera wikitext]

Handlingen i böckerna utspelar sig mestadels i det lilla brittiska samhället Kirrin vid kusten, där George och hennes familj bor, och dit Georges kusiner ofta kommer på besök under semestrarna. Utanför Kirrin ligger Kirrin-ön, som tillhör familjen Kirrin. Det refereras ibland till ön som Georges ö, men ägandeskapet tillfaller fortfarande egentligen hennes mor Fanny Kirrin. Ön har en gammal slottsruin med fängelsehålor, där vissa äventyr utspelar sig. Kirrin-ön med sitt slott ska vara baserat på Corfe Castle i Dorset i Storbritannien, en liten ort med ett slott på halvön Isle of Purbeck.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Böckerna har under årens lopp blivit mycket populära bland barn som är 10-12 år, men de har också fått en hel del kritik. Kritiken har ofta berott på till exempel de könsroller som märks i böckerna. Det är alltid Anne som tar hand om hushållssysslorna, medan Julian och Dick hela tiden är de modiga. Det framgår även återkommande i bokserien att även om George är modig är hon ändå inte lika bra som en pojke. Den enda som bryter mot detta mönster är George. Julian och Dick framställs ofta på ett idealiserat sätt då de ständigt är mycket artiga mot alla de träffar och de är det till och med mot otrevliga människor.

Blyton har även kritiserats för sin aningslösa samhällssyn.[1] Bland annat beskrivs måltider ofta och ingående. Det ständiga ätandet som beskrivs i böckerna har förklarats av en del som att det skulle hänga ihop med att de första böckerna är skrivna under andra världskriget. Under denna tid rådde matbrist och tillvaron i Storbritannien var fylld av en massa problem. Det liv som beskrivs i böckerna kan därför tolkas som ett "ideal" under 1940-talet.

Utgivna böcker[redigera | redigera wikitext]

Nedan listas den svenska utgivningen och originalutgivningen på engelska i en sorteringsbar lista. Samtliga böcker gavs ut i nyöversättningar av Kerstin Lennerthson med början 1973. Under perioden 1954-1960 hade de sjutton första femböckerna översatts till svenska av Ingegerd Lindström.

De två sist utgivna böckerna, Fem på spionbal samt Fem och slottsmysteriet, är dock inte skrivna av Enid Blyton utan av den franska författarinnan Claude Voilier.

Svensk titel: Svensk
utgåva:
Originaltitel: Original-
utgåva:
Fem söker en skatt 1954 Five on a treasure island 1942
Fem på nya äventyr 1955 Five go adventuring again 1943
Fem på rymmarstråt 1955 Five run away together 1944
Fem på smugglarjakt 1955 Five go to smugglers top 1945
Fem på tjuvjakt 1955 Five go off in a caravan 1946
Fem räddar en hemlighet 1956 Five on Kirrin Island again 1947
Fem stoppar spöktåget 1956 Five go off to camp 1948
Fem i knipa 1956 Five get into trouble 1949
Fem går i fällan 1957 Five fall into adventure 1950
Fem på fotvandring 1957 Five on a hike together 1951
Fem befriar en fånge 1957 Five have a wonderful time 1952
Fem följer ett spår 1957 Five on a secret trail 1956
Fem reser till havet 1958 Five go down to the sea 1953
Fem och kidnapparna 1959 Five have plenty of fun 1955
Fem befriar flygarna 1959 Five go to Billycock Hill 1957
Fem på mystiska heden 1960 Five go to mystery moor 1954
Fem i fara 1960 Five get into a fix 1958
Fem gör ett fynd 1961 Five on Finniston farm 1960
Fem och sjörövarskatten 1962 Five go to Demon's rock 1961
Fem löser en gåta 1963 Five have a mystery to solve 1962
Fem tillsammans igen 1964 Five are together again 1963
Fem på spionbal 1974 Les Cinq au bal des espions 1971
Fem och slottsmysteriet 1974 Les Cinq sont les plus forts 1971

Film och TV[redigera | redigera wikitext]

Böckerna har filmats flera gånger; i Storbritannien, Danmark och på 2010-talet i Tyskland. De har också blivit TV-serie två gånger; den senaste versionen, från 1996, har visats i svensk TV.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Enid Blyton". NE.se. Läst 14 april 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]