Ficka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Öppningen till framficka på jeans

Ficka kallas en särskild anordning, ofta anbringad på kläder, som man kan förvara saker i. Fickan är ofta en påse i tyg eller liknande material, som har en öppning upptill. Öppningen kan ibland förslutas med knappar eller dragkedjor. Ibland sitter fickan innanför plaggets yttertyg, såsom exempelvis framfickorna på de flesta jeans, medan de i andra fall är påsydda utanpå yttertyget, som bakfickorna på jeans brukar vara. En innerficka är en ficka som nås från insidan av plagget, sådana finns ofta i jackor och kavajer. Fickor kan också finnas på andra föremål, exempelvis på väskor och i plånböcker.

Fickornas utseende kan variera med modet och med plaggets tänkta användningsområde. På jeans har ofta olika fabrikanter olika mönster som de broderar på bakfickorna.

Med ordet ficka kan också avses utgröpningar eller mindre hålrum av annat slag. Om man i en undervattensgrotta eller ett sjunket skepp hittar en plats där det finns lite luft, kan detta utrymme kallas luftficka. Ett annat exempel är parkeringsficka.