Fiskevårdsområde

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett fiskevårdsområde kan i Sverige bildas av fiskevatten som tillhör två eller flera fastigheter. Det förvaltas av en fiskevårdsområdesförening där fiskerättsinnehavarna är medlemmar. Det kan bildas efter ansökan till länsstyrelsen. Föreningen sköter om fiskevården och säljer vanligtvis fiskekort till allmänheten.

En fiskevårdsområdesförening definieras som en ”föreningsförvaltad rättighetssamfällighet” och förvaltning av fiskevårdsområden regleras i Lagen om fiskevårdsområden, LOFO (1981:533).

I Sverige finns ca 2000 fiskevårdsområden som utgör grunden för svensk fiskeförvaltning i sötvatten. De flesta har bildats sedan 1981 då LOFO stiftades.

Fiskerätten och fisket i enskilda vatten i Sverige tillhör fastighetsägarna. Fiskevårdsområden bildas av fiskerättsägarna. Fiskevårdsområdet och fiskevårdsområdesföreningen underlättar förvaltningen av fisket i sjöar och vattendrag där det finns flera fastigheter. Avsikten med LOFO är att samordna förvaltningen och att tillvarata fiskerättsägarnas gemensamma intressen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]