Hoppa till innehållet

Fjällstuga 65

Från Wikipedia
Fältjägaren fjällstuga
Interiör från en Fjällstuga 65 på Gåsen.
Fjällstugor i Singi, med Fjällstuga 65 i bakgrunden

Fjällstuga 65, ibland kallad Abrahamssonstugan, är ett typhus för Svenska Turistföreningen, som ritats av Tore Abrahamsson.

Domänverket engagerade i början av 1960-talet Tore Abrahamsson för att utarbeta en större stugmodell för övernattningar i Padjelanta nationalpark, men valde i stället en mindre stugmodell. Svenska Turistföreningens direktör Halvar Sehlin tog i stället över idén och Turistföreningen uppförde över en tioårsperiod stugor enligt modell Fjällstuga 65 på 21 platser. Abrahamssons ritningar för Turistföreningen är daterade 16 januari 1965.

Den ersatte som prototyphus närmast den mindre stugmodell, som John Åkerlund utvecklade 1946. Åkerlunds stuga finns dock kvar på vissa platser, och bland annat Anarisstugan är ett exempel på en sådan.

Utformning[redigera | redigera wikitext]

Stugan är ungefär 15 meter lång och 6,5 meter bred. Den har 20 sängar för gäster. Den är ritad som parstuga med en ingång mitt på ena långsidan och har två stora dagrum med vardera två sovhytter med 5 sovplatser. Stugvärden har ett separat mindre rum.

Utplacerade Fjällstuga 65[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]