Padjelantaleden

Från Wikipedia
Padjelantaleden
Vandring på Padjelantaleden med Akkamassivet i bakgrunden.
Längd150 km
PlatsSverige Lappland, Sverige
ÄndpunkterÄnonjalme/Vaisaluokta, Kvikkjokk
SevärdheterPadjelanta nationalpark, Vásstenjávrre, Virihávrre, Tarradalen

Padjelantaleden är en cirka 150 km lång vandringsled mellan Kvikkjokk och Änonjalme i Lappland. Vandringen går genom Tarradalen, förbi Staloluokta sameviste samt sjöarna Vásstenjávrre och Virihávrre i Padjelanta nationalpark och längs älven Vuojatädno till dess utlopp i Akkajaure. Övernattningsstugor och enklare provianteringsmöjligheter finns utmed hela sträckan, som är relativt lättgången. Stugorna utanför nationalparken drivs av Svenska Turistföreningen medan stugorna i nationalparken förvaltas av områdets samer via Badjelánnda Laponia Turism. Sommartid bedrivs båttrafik mellan Ritsem, Änonjálmme (Akkastugorna) och Vaisaluokta. Sträckorna Kvikkjokk–Tarrekaise och Stáloluokta–Stora Vuojatädno-bron (norr om Låddejåhkå) är gemensamma med Nordkalottleden.

Etapper[redigera | redigera wikitext]

Kvikkjokk–Stáloluokta[redigera | redigera wikitext]

Det är vanligt att slå ihop sträckan Njunjes–Tarrekaisestugan med föregående eller efterföljande sträcka för att få en dagsetapp om cirka 20 km.

Stáloluokta–Änonjálmme[redigera | redigera wikitext]

11 km norr om Låddejåhkå kan man vika av från Padjelantaleden och följa Nordkalottleden till Vaisaluoktastugan och etapperna från Låddejåhkå blir då

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]