Flygolyckan i München

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flygolyckan i München
Ambassador.arp.750pix.jpg
En Airspeed Ambassador liknande den som var med i olyckan.
Olyckssammanfattning
Datum 6 februari 1958
Typ Slask på landningsbanan vid start
Plats München, Tyskland
Passagerare 38
Besättning 6
Skadade 19
Omkomna 23
Överlevande 21
Flygplanstyp Airspeed AS-57 Ambassador
Flygplansnamn Lord Burghley
Flygbolag British European Airways
Registrering G-ALZU
Start Belgrad-Nikola Teslas flygplats, Jugoslavien
Mellanlandning Flughafen München Riem, Västtyskland
Destination Manchester Airport, England
Minnesplatta vid Old Trafford.

Flygolyckan i München inträffade 6 februari 1958, då ett flygplan chartrat av fotbollsklubben Manchester United havererade vid start från Münchens flygplats.

Planet flögs av British European Airways och var av typen Airspeed Ambassador. Ombord fanns 44 personer; Manchester Uniteds fotbollslag, ledare, journalister med flera, som var på väg hem efter en bortamatch i Europacupen mot Röda Stjärnan Belgrad. Planet mellanlandade för tankning i München, där det misslyckades att lyfta och kraschade in i intilliggande byggnader.

Även om skulden till olyckan ursprungligen lades på piloten, visade det sig senare ha orsakats av uppbyggnaden av snöslask mot slutet av landningsbanan, vilket gjorde att flygplanet plötsligt tappade fart och därmed inte hann uppnå tillräcklig hastighet för att lyfta innan landningsbanan tog slut.[1]

23 personer omkom. Av dem var åtta spelare i Manchester United. Av de nio överlevande spelarna var de flesta svårt skadade, flera spelade aldrig mer toppfotboll. Klubben skapade ett lag av reserv- och ungdomsspelare, som vann två matcher till i ligan det året. Med på planet fanns den framtida storspelaren Bobby Charlton och den legendariske tränaren Matt Busby. Det finns tre minnesmärken på Old Trafford, klubbens arena. Det finns två minnesmärken i Tyskland.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stewart, Stanley (1987). Air Disasters. London: Guild Publishing. sid. 86. ISBN 0-09-956200-6