Flykten till Varennes

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Arresteringen av kungafamiljen i Varennes.

Flykten till Varennes (franska: Fuite à Varennes) avser den franska kungafamiljens misslyckade flyktförsök under franska revolutionen, en berömd episod som utspelade sig 20–21 juni 1791, när Ludvig XVI, Marie Antoinette, deras barn och kungens syster Elisabet lämnade Paris och försökte nå gränsen till Österrikiska Nederländerna.[1] Flykten planerades av den svenske greven Axel von Fersen d.y.. Det långsiktiga syftet, förutom flykten, var att åstadkomma en kontrarevolution med hjälp av de rojalistiska trupperna positionerade vid gränsorten Montmédy. De nådde emellertid bara fram till orten Varennes, där de arresterades sedan de blivit igenkända vid det föregående uppehållet i Sainte-Menehould.

Flykten misslyckades på grund av en rad fördröjningar, misstolkningar och dåliga omdömen, till stora del beroende på kungens obeslutsamhet, missbedömning av allmänhetens lojalitet och tro på att demokrati endast var en idé omhuldad av radikala kretsar i huvudstaden. Händelsen blev ett nationellt trauma, då allmänheten fruktade en utländsk militärintervention i kungens öde, och ledde till ett allmänt medvetande om att kungen, som dittills hade varit en populär monark, inte stödde de nya demokratiska idealen. Kungafamiljens flyktförsök räknas som en vändpunkt i franska revolutionens utveckling, då den ledde till att kritiken mot den franska monarkin och kungafamiljens medlemmar som individer blev mer utpräglad och stödet för en konstitutionell monarki minskade till förmån för en republik, och under de följande två åren resulterade detta i att monarkin avskaffades och monarken åtalades och avrättades för förräderi.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Loomis, Stanley, The Fatal Friendship: Marie Antoinette, Count Fersen and the Flight to Varennes, Avon Books, 1972. ISBN 0-931933-33-1
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Flight to Varennes, 20 november 2018.