Flytande ö

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flottholme i sjön Pirttijärvi, Övertorneå kommun, Norrbottens län.
Flottholme i Lundsjön–Dammsjön vid Erstavik, Stockholms län.

En flytande ö eller flottholme är ett naturligt föremål som flyter på ytan av en vattensamling och som inte sitter fast vid vattensamlingens botten. Konstgjorda flytande öar kallas vanligen för pontoner. Flytande öar är inga landmassor och räknas därför inte som äkta öar, trots att de delvis består av jord.

Enstaka flytande öar är mer än hundra meter långa. De förekommer bland annat på stora floder (som Amazonfloden) och större insjöar. För närvarande är inga flytande öar kända som flyter på det öppna havet[källa behövs] men sådana kan ha förekommit under förhistorisk tid. Om en flytande ö består en längre tid kan det finnas växtlighet på den, till och med små träd. Dessa öar rör sig med vind och ström.

Flytande öar tillkommer på olika sätt. En del har varit en del av strandlinjen som lossnat under en översvämning eller konstgjord nivåhöjning. Nära ekvatorn finns flytande öar som består av frigjorda korallrev.[källa behövs] Dessa kan bli ganska stora men saknar vanligen växtlighet.

En flottholme hålls uppe av inneslutna gaser som ökar dess lyftkraft. Mikroorganismer och svampar bilder gaser som metan och koldioxid. Under den kalla delen av året kan en flottholme sjunka under vattenytan för att åter flyta upp när värmen och gasproduktionen ökar.

Exempel på svenska vatten med flottholmar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 29 oktober 2009.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bevan Berthelsen (3 oktober 2007). ”Flottholmen i Ralången har lämnat sitt ”mörka läge” för gott…” (på Svenska). Tranås-Posten. http://www.frinnaryd.com/2007%20Notiser/flottholmen%20i%20Ralaangen.htm. Läst 23 juli 2018.