Fores

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fores är en grön och liberal tankesmedja som arbetar med frågor om klimat och miljö, migration och integration, entreprenörskap och ekonomiska reformer samt det digitala samhället. Verksamheten är fördelad på fyra program.

Fores bildades 2007 av Bertil Ohlininstitutet, Centerpartiet och Studieförbundet Vuxenskolan[1], men verksamheten är partipolitiskt obunden. Namnet är en förkortning för "Forum for Reforms, Entrepreneurship and Sustainability", på svenska "Forum för reformer och entreprenörskap". Fores är också det latinska ordet för dörrar.

Tankesmedjan leddes 2012-2019 av Mattias Goldmann, som nu är hållbarhetschef på Sweco, och har ett drygt tiotal anställda. Styrelsens ordförande är Lars Weinehall, professor i allmänmedicin och epidemiologi på Umeå universitet[2]. Utöver styrelsen finns ett vetenskapligt råd per program [3]. Fores arbetar främst genom att ta fram forskningsrapporter och policy-papper, hålla seminarier och rundabordssamtal, ge ut böcker och delta i den mediala och politiska debatten. Fores har (2014) ett femtiotal finansiärer, såväl organisationer som myndigheter och företag, men tillåter inte enskilda medlemmar.

Sedan våren 2014 finns också underavdelningen Fores Väst, med huvudverksamhet i och kring Göteborg. Våren 2017 invigdes även Fores Nord i Umeå och Fores Syd i Malmö. Dessa underavdelningar lades dock ned 2020, av Fores nytillträdda VD Ulrika Schenström.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Fores arbetar i huvudsak med fyra programområden: Migration & integration, Klimat & miljö, Ekonomiska reformer & entreprenörskap samt det Digitala samhället.[4]

Migration och Integration[redigera | redigera wikitext]

Inom migrationsområdet driver Fores sidan migrationsinfo.se[5] som är en folkbildande sida om invandring med forskning, information och statistik om migration och integration [6]. Programmet har även gett ut böcker tillsammans med bland andra Jerzy Sarnecki, Clara Sandelind, Philippe Legrain och Tove Lifvendahl inom ramen för migrationsprogrammet. Chef för programmet är Minna Ljunggren, tidigare statssekreterare åt Tobias Billström.

Klimat och Miljö[redigera | redigera wikitext]

På miljöområdet arbetar Fores i stor utsträckning med miljöekonomi, ekonomiska faktorer för att påverka miljö och klimat. Ett profilämne är utsläppsrätter [7], men flera andra klimatområden har också behandlats. Man har även startat 2030-sekretariatet som samlar företag som vill uppnå målet om en fossilbränsleoberoende fordonsflotta till 2030 [8], och jobbar med omställningen till förnybar energi i Afrika inom det Sida-finansierade projektet ABBBA (African Biofuel & Bioenergy Business Assessment).

Ekonomiska reformer och Entreprenörskap[redigera | redigera wikitext]

 • Inom ekonomiska reformer har Fores i perioder diskuterat flera olika ämnen. Tillsammans med Axess drev man tidigare Ekonomiklubben [9]. Tillsammans med Entreprenörskapsforum och Leading Health Care har man programmet Uppdrag Välfärd [10]. Under 2013 arbetade man också mycket med analyser av den europeiska finans- och valutakrisen och gav ut en antologi kallad "Överlever euron?" [11]. Chef för programmet är Andreas Bergström.

Digitala samhället[redigera | redigera wikitext]

Digitala samhället är ett nyare område i Fores verksamhet som arbetar med transparens- och integritetsfrågor, öppna data, nätneutralitet och debatten om personuppgiftsskydd [12]. Digitala Samhället leder också Jobba Hemma-dagen, övertagen från Microsoft, som årligen hålls i början av maj. Chef för programmet är Stefan Larsson från Lunds universitet.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ "Medstiftare"
 2. ^ "Lars Weinehall"
 3. ^ "Vetenskapliga råd" Hämtat 2017-06-21
 4. ^ Fores webbplats
 5. ^ ”http://www.migrationsinfo.se”. www.migrationsinfo.se. http://www.migrationsinfo.se. Läst 16 oktober 2017. 
 6. ^ "Migrationsinfo.se"
 7. ^ DN debatt, 30 augusti 2010. http://www.dn.se/debatt/bortglomda-klimatmiljarder-kan-framja-ny-miljoteknik/
 8. ^ 2030-sekretariatets webbplats
 9. ^ "Ekonomiklubben" Arkiverad 10 januari 2016 hämtat från the Wayback Machine.
 10. ^ "Uppdrag Välfärd"
 11. ^ "Överlever Euron?"
 12. ^ Ny Teknik debatt, 18 november 2013. http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3787813.ece

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]