Formel 1-stall

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stall kallas inom formel 1, liksom inom de flesta bilsporter, de deltagande lagen.

Stall[redigera | redigera wikitext]

Ofta är stallen knutna till en tillverkare av reguljära bilar och bär då samma namn som bilmärket, exempelvis Ferrari och Mercedes. Flera stall är däremot konstruktörer som endast sysslar med bilsport, såsom Williams. Vissa stall ägs av företag vars normala inriktning är någon helt annan, till exempel energidrycksföretaget Red Bull som äger både Red Bull Racing och Alpha Tauri. Tidigare kunde i princip vem som helst som hade intresse och pengar etablera ett stall och tävla i formel 1, men då hade man förkvalificeringar för att begränsa antalet bilar vid kvalificeringarna till loppen.

Konstruktör[redigera | redigera wikitext]

Ett stall representerar en konstruktör och dessa begrepp är numera synonymer, till exempel Ferrari, Red Bull och Williams. I konstruktörsmästerskapet är det dock alltid en namngiven kombination av en biltillverkare och en motortillverkare[1] som ges mästerskapspoäng, till exempel Ferrari, Red Bull-Renault och Williams-Toyota.

Tidigare kunde ett stall under en säsong använda sig av en eller flera konstruktörer och en konstruktör tillhandahålla bilar till flera stall. Exempel är Williams som säsongen 1972 tävlade med bilar från March och säsongen 1976 representerades March, förutom av det egna stallet, även av Theodore Racing.

Stallfärger[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1970-talets början har regeln varit att varje stall skall måla sina egna bilar i ett visst mönster, så att man kan skilja bilar från de olika stallen åt. Hur mönstret ser ut brukar bestämmas i samarbete med stallets sponsorer. Tidigare målades bilarna i färger som angav hemlandet, se internationella bilsportfärger.

Nuvarande stall (2022)[redigera | redigera wikitext]

Mercedes

Ferrari

Red Bull

McLaren

Alpine

Aston Martin

Alpha Tauri

Alfa Romeo

Haas

Williams

Stallhistorik[redigera | redigera wikitext]

F1 Timeline - 2009 Teams (TTP).svg

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ FIA 2008 FORMULA ONE SPORTING REGULATIONS benämner denna kombination make, vilket kan översättas till "fabrikat" eller "tillverkare".

Se även[redigera | redigera wikitext]