Tiofosfat

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Fosforotioat)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Strukturformel, tiofosfat Molekylmodell, tiofosfat
Monotiofosfatjon (PSO33– )

Tiofosfater är en grupp joner centrerade runt en fosforatom och med fyra svavel- eller syre-atomer bundna till sig på den generella formeln PS4-xOx3– där x = 0, 1, 2 eller 3. Alla tiofosfatjoner är tetraedriska.

Fallet x = 4 ger PO43– vilket är en vanlig fosfatjon.

Monotiofosfat[redigera | redigera wikitext]

Monotiofosfatjonen (PSO33– ) består av en fosforatom, en svavelatom och tre syreatomer. Till skillnad från fosfat stabiliseras monotiofosfat inte genom resonans utan varje syreatom har varsin överskottselektron. Svavelatomen lyckas med sin svagare elektronegativitet inte attrahera några elektroner utan binds i stället starkare till fosforatomen med en dubbelbindning.

Ditiofosfat[redigera | redigera wikitext]

Ditiofosfatjonen (PO2S23– ) består av en fosforatom, två svavelatomer och två syreatomer. I likhet med monotiofosfat har syreatomerna varsin överskottselektron, men den tredje överskottselektronen delas mellan de två svavelatomerna vilket ger resonans. Natriumditiofosfat (Na3PO2S2) bildas när fosforpentasulfid (P2S5) löses upp i natriumhydroxid (NaOH).

Tri- och tetratiofosfat[redigera | redigera wikitext]

Tritiofosfat (POS33– ) och tetratiofosfat (PS43– ) tillhör också familjen tiofosfater, men är ovanliga.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Thiophosphate, 24 januari 2010.