Francis Gillette

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Francis Gillette

Francis Gillette, född 14 december 1807, död 30 september 1879, var en politiker från Connecticut, USA, och en kort tid ledamot av USA:s senat.

Tidigt liv[redigera | redigera wikitext]

Gillette föddes i Old Windsor, Connecticut (numera en del av staden Bloomfield). Han flyttade med sina föräldrar till Ashfield, Massachusetts, som barn. han tog examen från Yale College 1829 och började studera juridik. När hans hälsa blev sämre började han i stället arbeta med jordbruk i Bloomfield.

Politisk karriär[redigera | redigera wikitext]

Gillette var ledamot av Connecticuts representanthus 1832, 1836 och 1838. Han kandiderade till posten som guvernör i Connecticut 1841, men förlorade mot Chauncey F. Cleveland. Han försökte bli guvernör flera gånger, men lyckades aldrig. Han var ordförande för Connecticuts utbildningsstyrelse från 1849 till 1865 och flyttade till Connecticuts huvudstad Hartford 1852.

Han valdes för Free Soil-partiet till USA:s senat 1854 för att fylla vakansen sedan Truman Smith avgått, och tjänstgjorde från den 24 maj det året till slutet av mandatperioden den 3 mars 1855. Han kandiderade inte till omval och efterträddes i senaten av Lafayette S. Foster.

Senare år[redigera | redigera wikitext]

Efter tiden i senaten blev Gillette föreläsare i agronomi och nykterhet och var förvaltare av Connecticut State Normal School, där han också var direktör i många år. Han var med och bildade Republikanska partiet i Connecticut. I många år var han anonym bidragsgivare till partiorganet Evening Press. Han engagerade sig i fastighetsaffärer i Hartford till sin död där den 30 september 1879. Han begravdes på Riverside Cemetery i Farmington, Connecticut.

Francis Gillette var far till dramatikern William Gillette och politikern och redaktören Edward H. Gillette.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.