USA:s senat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Senatens emblem
Senatens plenisal i Kapitolium.
Mandatfördelningen mellan partierna i senaten per januari 2011

USA:s senat (United States Senate) är den ena kammaren i USA:s federala folkrepresentation, Kongressen (den andra är Representanthuset).

Genom en kompromiss i arbetet med USA:s konstitution blev senaten ett organ i första hand för delstaterna, vilket medför att folkrika delstater inte har fler senatorer än de mindre folkrika delstaterna.

Sedan 1913 väljs senatens ledamöter, som kallas senatorer, direkt av medborgarna i varje delstat, med två senatorer per delstat. De väljs genom mellanårsval för perioder om sex år och en tredjedel av senaten förnyas vartannat år. Om en senator avgår under sin mandatperiod utses dennas ersättare av delstatens guvernör eller folkrepresentation, till dess en ordinarie efterträdare har utsetts (antingen genom fyllnadsval eller i allmänna val).

Sedan 1960 finns 100 senatorer. Skulle en omröstning i senaten utfalla med lika röstetal, har talmannen – det vill säga USA:s vicepresidentutslagsrösten; om denne ej är närvarande vid omröstningen faller förslaget.

Första artikelns tredje sektion i USA:s konstitution anger de förutsättningar en senator måste uppfyllas för att kunna väljas till senator: en senator måste

  1. ha fyllt 30 år,
  2. varit medborgare i USA under nio år och
  3. vid tidpunkten för valet vara bosatt i den delstat vederbörande ska representera.[1]

Till den nuvarande senaten är två senatorer (Bernie Sanders och Angus King) valda som oberoende. De ingår dock i demokraternas partigrupp.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_the_United_States_of_America#Section_3