Prescott Bush

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Prescott Bush

Prescott Sheldon Bush, född 15 maj 1895 i Columbus, Ohio, död 8 oktober 1972 i New York, var en amerikansk affärsman och politiker (republikan), senator för delstaten Connecticut 1952–1963. Han tillhörde släkten Bush och var far till George H.W. Bush, USA:s president 1989–1993, samt farfar till George W. Bush, USA:s president 2001–2009.

Under sin politiska karriär var Bush bland annat för preventivmedel, medborgerliga rättigheter för svarta, inrättandet av ett nationellt motorvägssystem i USA samt satsningar på polarismissiler och inrättandet av Fredskåren. Bush var även anhängare av fiskal ansvarsfullhet och Dwight D. Eisenhowers internationalistiska republikanism. Han var delaktig i att skriva det republikanska valprogrammet för 1956 års lyckade valkampanj.

Som senator motsatte sig Bush Joseph McCarthys häxjakt på inbillade och verkliga kommunister i USA. Han röstade för att fördöma (condemnation) Wisconsinsenatorn i senaten i december 1954. Hans motstånd mot McCarthy berömdes 1992 av den dåvarande demokratiske presidentkandidaten Bill Clinton under en presidentvalsdebatt.

President Eisenhower inkluderade honom i ett odaterat memorandum över tio högt prospektiva republikanska presidentkandidater inför det allmänna valet 1960.

Bush har anklagats för att ha haft affärer med Nazityskland fram till 1942.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]