Frankensteins monster

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Frankensteins monster
Frankenstein's monster (Boris Karloff).jpg
Frankensteins monster (Boris Karloff).
Skapad avMary Shelley
Första framträdandeFrankenstein (1818)
Information
ArtMonster
HemvärldJorden

Frankensteins monster är en konstgjord människa utan namn, skapad av Dr. Frankenstein i romanen Frankenstein eller den moderne Prometeus av Mary Shelley. Den unge vetenskapsmannen Victor Frankenstein skapar monstret av likdelar och lyckas väcka det till liv ur blixtarna i ett oväder.[ifrågasatt uppgift]

Monstret överges och får ensamt ta sig fram i världen. Det får lära sig att leva som om det vore den första människan, lära sig förstå jordelivets fysikaliska realiteter såsom kyla och värme, mörker och ljus, is, sol och vatten samt kroppens behov som hunger och törst och hur man tillfredsställer dem samt även det mänskliga språket.

Monstret klarar av alla dessa svåra uppgifter men längtar dessutom efter samvaro med en annan människa. Alla monstrets försök att närma sig människorna misslyckas dock, då de flyr, fyllda av fasa, när de får syn på honom. Han inser slutligen att hans frånstötande yttre är förklaringen till det. Efter att ha dödat ett antal människor söker monstret upp sin skapare, Victor Frankenstein, för att pressa honom att tillverka en partner till honom som kan dela och lindra hans ensamhet.[ifrågasatt uppgift]

Frankenstein går först med på förslaget men förstör i sista stund den kvinnovarelse som skulle bli monstrets fru. Han inser att han inte får fördubbla lidandet och ondskan som kom in i världen genom monstret och att han inte får riskera att monstren sätter barn till världen. Efter en lång flykt och jakt dödar monstret sin skapare[ifrågasatt uppgift] och försvinner ut på ishavets mörka vidder efter att ha förutspått sin egen snara död.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

I de första tre amerikanska filmerna[ifrågasatt uppgift] spelas monstret av Boris Karloff (1931, 1935 och 1939) och hans rollgestaltning blev stilbildande även för de följande filmatiseringarna.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]