Boris Karloff

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Boris Karloff
Borris Karloff still.jpg
Född William Henry Pratt
23 november 1887
Camberwell, London, Storbritannien
Död 2 februari 1969 (81 år)
Midhurst, West Sussex, Storbritannien
Aktiva år 1909–1969
Maka Grace Harding (g. 1910–1913)
Olive de Wilton (g. 1915)
Montana Laurena Williams (g. 1920)
Helene Vivian Soule (g. 1924–1928)
Dorothy Stine (g. 1928–1946)
Evelyn Hope Helmore (g. 1946–1969)
Webbplats karloff.com
Betydande roller
Frankensteins monster i Frankenstein, Frankensteins brud och Frankensteins son
IMDb SFDb
Karloff i sin mest kända roll, som Frankensteins monster

Boris Karloff, eg. William Henry Pratt, född 23 november 1887 i Camberwell i London, död 2 februari 1969 i Midhurst i West Sussex, var en brittisk skådespelare, främst känd för rollen som Frankensteins monster.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Boris Karloff föddes med namnet William Henry Pratt i Londonstadsdelen Camberwell och växte sedan upp i Enfield. Han studerade vid University of London och hans mål var då att bli diplomat, men han blev i stället skådespelare. 1908 reste han till Kanada och USA. Han bytte till ett mer passande artistnamn. Från början spelade han i flera stumfilmer, men det var i och med hans medverkan i filmen Frankenstein 1931 han slog igenom för den stora allmänheten. Efter detta spelade han i ett stort antal filmer, många av dem skräckfilmer.

Han avvek från skräckfilmsgenren vid endast ett par tillfällen, bland annat i filmen Den osynliga fienden (The Lost Patrol) 1934 och ett par gånger för scenframträdanden, exempelvis som Kapten Krok i Peter Pan 1951 och i Peter Bogdanovichs Levande mål 1968, där han parodiserade sin tidiga karriär. Han gjorde även berättarrösten i den tecknade kortfilmen När Grunken knyckte julen (How the Grinch Stole Christmas, 1966). Hans sista filmer var en rad mexikanska skräckfilmer. Karloffs scener i dessa spelades dock in i Hollywood.

Efter att ha kämpat mot en svår lungsjukdom under flera år avled Karloff den 2 februari 1969 i sitt hem i Midhurst, West Sussex, England av sjukdomens komplikationer. Han begravdes i Guildford i Surrey.

Karloff förklarade sitt exotiska utseende med att hans förfäder kom från Ryssland, men några av hans förfäder härstammade från Indien och Karloffs dotter Sara förnekar all kännedom om några ryska förfäder.

I en intervju med Boris Karloff, av Gunnar Nilsson i Filmjournalen, nr 9 (sidan 14), i mars 1946, står följande:

Använder man ordet skräck i samband med Karloffs filmer blir han mycket upprörd och kastar sig med stor energi in i en diskussion om detta hans favoritämne. Han anser nämligen att det är ett stort misstag att kalla till exempel Frankensteins brud eller Djävulens avkomma för skräckfilmer. "Det är fel ord", förklarar han med stor bestämdhet. "Vad menas med skräck - är inte det en känsla som gör en sjuk, som framkallar äckel och avsmak"? "En film av det slaget syftar mera till att framkalla fasa, fruktan, skrämsel men inte skräck. Det ordet är för starkt och avgjort missvisande"

Filmografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]