Frankfurt (Main) Flughafen Fernbahnhof

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Frankfurt (Main) Flughafen Fernbahnhof år 2006 före bygget av The Squaire
Perrong

Frankfurt (Main) Flughafen Fernbahnhof är en järnvägsstation i Frankfurt am Main. Den ligger i omedelbar anslutning till Frankfurt am Mains internationella flygplats och byggdes som en ytterligare utvidgning av den järnvägsstation som redan fanns där. När den nya snabbtågssträckan Köln – Rhein/Main byggdes, insåg man att det var nödvändigt att bygga ännu en järnvägsstation. Byggkostnaderna uppgick till 225 miljoner euro, varav 44,5 miljoner användes för takkonstruktionen[1]. Den är med sina runt 20 000 resande per dag Tysklands största järnvägsstation som är anknuten till en flygplats.

Frankfurt Flughafen är en av tre järnvägsstationer för fjärrtrafik i Frankfurt am Main (de andra är Frankfurt Hauptbahnhof och Bahnhof Frankfurt-Süd). Här trafikerar även Frankfurts pendeltåg.

Frankfurts flygplatsstation öppnades 1999 sedan snabbspårsjärnvägen (ICE, IC, EC) dragits från Köln till Frankfurt. Premiärtåget var Intercitytåget 537 "Moritzburg" kl. 5:37 den 30 maj [1]. Järnvägsstationen bygges ursprungligen under en glaskupol som 2006 revs för att ge plats för kontorsbyggnaden The Squaire som stod färdig 2011.

Tågförbindelser[redigera | redigera wikitext]

Från första början betjänade järnvägsstationen planmässigt fem fjärrlinjer med 210 avgångar per dag:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] de:Frankfurt (Main) Flughafen Fernbahnhof (tyska)