Frankfurt (Main) Flughafen Fernbahnhof

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Frankfurt (Main) Flughafen Fernbahnhof år 2006 före bygget av The Squaire
Perrong

Frankfurt (Main) Flughafen Fernbahnhof är en järnvägsstation i Frankfurt am Main. Den ligger i omedelbar anslutning till Frankfurt am Mains internationella flygplats och byggdes som en ytterligare utvidgning av den järnvägsstation som redan fanns där. När den nya snabbtågssträckan Köln – Rhein/Main byggdes, insåg man att det var nödvändigt att bygga ännu en järnvägsstation. Byggkostnaderna uppgick till 225 miljoner euro, varav 44,5 miljoner användes för takkonstruktionen[1]. Den är med sina runt 20 000 resande per dag Tysklands största järnvägsstation som är anknuten till en flygplats.

Frankfurt Flughafen är en av tre järnvägsstationer för fjärrtrafik i Frankfurt am Main (de andra är Frankfurt Hauptbahnhof och Bahnhof Frankfurt-Süd). Här trafikerar även Frankfurts pendeltåg.

Frankfurts flygplatsstation öppnades 1999 sedan snabbspårsjärnvägen (ICE, IC, EC) dragits från Köln till Frankfurt. Premiärtåget var Intercitytåget 537 "Moritzburg" kl. 5:37 den 30 maj [1]. Järnvägsstationen bygges ursprungligen under en glaskupol som 2006 revs för att ge plats för kontorsbyggnaden The Squaire som stod färdig 2011.

Tågförbindelser[redigera | redigera wikitext]

Från första början betjänade järnvägsstationen planmässigt fem fjärrlinjer med 210 avgångar per dag:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] de:Frankfurt (Main) Flughafen Fernbahnhof (tyska)