Rävar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Räv)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rävar
Adult Male & Female Grey Fox.jpg
Grårävar, hane och hona.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningRovdjur
Carnivora
FamiljHunddjur
Canidae
TribusRävar
Vulpini
Hitta fler artiklar om djur med
Fjällräv i vinterpäls.

Rävar kallas kortbenta medlemmar av familjen hunddjur (Canidae). Rävar är ingen systematisk grupp utan omfattar likartade arter av hunddjur.

Det finns rävar i Europa, Amerika, Asien och Nordafrika.[1] Rödräven introducerades i Australien under 1800-talet och har även introducerats på Nya Zeeland.[2] Rävar jagar på natten men är både natt- och dagdjur. Deras diet består av möss, kaniner, fiskar, grodor, bär och insekter. Individerna lever ensamma förutom under parningstiden. Honorna föder mellan 5 och 7 valpar och diar dem under en månad i en håla i marken som kallas gryt eller lya. Valparna matas genom att föräldrarna kräks upp halvsmält mat. Efter fyra månader lämnar valparna sina föräldrar, och även honan och hanen skiljer sig. Vilda rävar lever i två år men kan leva upp till 14 år i fångenskap.[1]

I Sverige finns rödräv och fjällräv. Rävar har fint skinn som tidigare var värdefullt. Jakt på räv var därför tidigare vanligt. Många startade även uppfödning av räv.

Möjligen har räv också använts som föda. Vid Svarta jorden i Birka förekommer rikligt med rävben tillsammans med andra ben från djur, till exempel svin och nöt. Även från gården Burge i Lummelunda socken, Gotland och Kvarteret Silen i Södertälje förekommer förhistoriska rävben bland matavfall.

Rödräv eller bara räv som den också kallas är lite rödbrun i pälsen, fjällräv är vit på vintern för att kunna kamouflera sig i snön medan den på sommaren är brun och vit på magen.

Rävar i kulturen[redigera | redigera wikitext]

I många berättelser och sagor beskrivs räven som klok och listig. De förekommer i några klassiska fabler, som Räven och storken och Räven och druvorna (som blivit ihågkommen med uttrycket surt sa räven), samt bland annat den medeltida folksagan Roman de Renart.

Framsida av bronsmedalj med räv samt text Dristigt och slugt

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Arterna i följande släkten brukar kallas för rävar:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Ekwurtzel, Marie (2003). Djurens Fantastiska Värld. sid. 220 
  2. ^ Hoffmann, M. & Sillero-Zubiri, C. 2016 Vulpes vulpes. Från: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.4. <www.iucnredlist.org>. Läst 18 november 2017.