GLONASS

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

GLONASS, (Ryska: ГЛОНАСС; Глобальная навигационная спутниковая система, Globalnaja navigatsionnaja sputnikovaja sistema) är ett i grunden militärt satellitpositioneringssystem som drivs av Ryssland. GLONASS startades som ett sovjetiskt militärt projekt i oktober 1982. Fullt utbyggt skall systemet innehålla 24 satelliter av vilka tre är i reserv. Projektet har tidvis lidit av ekonomiska problem och har varit enbart delvis utbyggt, men i och med ett avtal med Indien har finansieringen ordnats. Systemet består för närvarande[när?] av 22 satelliter som täcker hela Rysslands territorium. Systemet blev fullt utbyggt år 2011 med totalt 24 satelliter för att medge global täckning.

En nackdel med GLONASS är att det kontrollsegment som övervakar satelliterna enbart finns inom det forna sovjetterritoriet. Det kan därför dröja flera timmar innan en felaktig satellit kan upptäckas och åtgärdas.

Glonass-systemet använder kraftigt elliptiska banor, vilket innebär att delar befinner sig nära jordytan med måttliga krav på sändareffekt. Å andra sidan kommer den andra vertexpunkten långt ute i världsrymden, oåtkomlig för kommunikation från jordan. Intill vertex är banhastigheten dessutom som störst, varför satelliten efter kort tid kommer utom räckhåll och kommunikationen avbryts. Resultatet är att användbar tid är kort i förhållande till omlopptiden och kommunikationen måste styras över till en satellit med bättre position i systemet.

GLONASS använder referenssystemet PZ90.

Långt om länge har numera Glonass accepterats av ICAO som reserv för GPS för flygradioändamål.

Mottagare[redigera | redigera wikitext]

Produkter med inbyggda mottagare för GLONASS började dyka upp kring åren 2011 och 2012. Apples mobiltelefon Iphone 4S som annonserades i oktober 2011 var en av de första kommersiella produkterna.[ifrågasatt uppgift] Kommersiella produkter med GLONASS har i regel även inbyggd GPS-mottagare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]