GTK+

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

GIMP-Toolkit, GTK+, är ett bibliotek för att skapa grafiska gränssnitt. Biblioteket skrevs ursprungligen för att ersätta det proprietära Motif i bildbehandlingsprogrammet Gimp. Från början fanns GTK+ bara till Unix-liknande operativsystem som GNU/Linux men har senare portats till Windows, SkyOS och OS/2, vilket innebär att program skrivna med biblioteket kan byggas på alla dessa plattformar. GTK+ är fri programvara och licensierat under GNU LGPL.

GTK+ är en av huvudkomponenterna i GNOME och alla program i skrivbordsmiljön använder det, vilket ger ett enhetligt utseende och beteende. Även många andra program som Mozilla Firefox, OpenOffice.org och Pidgin använder GTK+, även om vissa av dem endast använder det på vissa plattformar.

Även om biblioteket först och främst är skrivet för C, är det designat för att kunna användas i andra programspråk och bindningar finns för ett stort antal av dessa, inklusive C++, C#, Perl, PHP, Python och Ruby.

Komponenter[redigera | redigera wikitext]

GTK+ består av tre huvuddelar:

  • Glib - grundläggande funktioner för datastrukturer, trådar och objektorientering, samt funktioner som fungerar likadant på många plattformar.
  • ATK - funktioner för tillgänglighet, genom att implementera gränssnitten definierade i ATK kan program och bibliotek stödja specialprogram för handikappade.
  • Pango - hanterar text, teckensnitt och layout, med starkt fokus på internationalisering.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]