Gagauzer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gaugazer
Den inofficiella gagauziska flaggan

Gagauzer är ett turkfolk bosatt främst i Gagauzien i södra Moldavien samt i Budjak i sydvästra Ukraina. De är ungefär 250 000 till antalet, varav 147 500 i Moldavien, 31 000 i Ukraina, 15 000 i Turkiet och 11 000 i Ryssland. Tillsammans med tjuvasjerna, jakuterna och dolganerna i Ryssland, är de ett av de få turkfolk som till religionen främst är kristna (ortodoxa och protestanter).

Geografisk distribution[redigera | redigera wikitext]

Det gagauziska folket utanför Moldavien lever främst i de ukrainska regionerna runt Odessa och Zaporizjzja, men även i Kazakstan, Kirgizistan, Uzbekistan, Rumänien och i den ryska regionen Kabardino-Balkarien. Det finns också nästan 20 000 gagauzer på Balkan (i Grekland, Bulgarien och Makedonien).

Det finns också en närbesläktad etnisk grupp vid namn Gagavuz (eller Gajal) i den europeiska delen av nordvästra Turkiet, i nordöstra Bulgarien, och i Makedonien. Dessa är muslimer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det gagauziska folket härstammar från seldjukiska turkar som bosatte sig i Dobrudzja, tillsammans petjeneger, uzer och kiptjaker som följde den anatoliske sultanen İzzeddin Keykavus II (1236-1276).

En uzisk klan utvandrade till östra Balkan, konverterade från islam till den ortodoxa kyrkan och kom att kallas gagauziska turkar.