Hoppa till innehållet

Gaited

Från Wikipedia

Gaited är ett uttryck som används för att benämna hästar som besitter andra gångarter utöver de vanliga skritt, trav och galopp, till exempel tölt, passgång eller andra gångarter som är unika bland vissa raser. Uttrycket härstammar från USA och kommer från det engelska ordet för gångart, "gait". Dessa gångarter kan vara naturliga eller tränade och vissa hästraser är kända för att vara gaitade, bland annat Islandshästen eller Tennessee walking horse. Många av de extra gångarterna har utvecklats för att vara bekväma för ryttare.

Gaitade hästar[redigera | redigera wikitext]

De första kända "gaitade" hästarna var de berömda spanska hästarna som fanns på Iberiska halvön från sen medeltid fram till cirka 1700–1800-talet då de spanska hästarna helt hade avlats ut med andra hästar.

De spanska hästarna fördes till Amerika med de spanska conquistadorerna under 1500-talet och 1600-talet. Där influerade de alla dagens amerikanska hästraser och i USA finns ett stort intresse för just gaitade hästar och det finns flera hästraser som avlas för sina gångarter, bland andra Tennessee walking horse och American saddlebred. Den amerikanska travaren är även känd för sin passgång, medan många andra travhästar travar som vanligt.

Den mest populära och berömda rasen är dock islandshästen som funnits i cirka 1000 år och som kan ha en eller två extra gångarter, oftast tölt och ibland även passgång. Även i centrala Asien avlas hästraser som kan vara gaitade.

Lista på gaitade hästraser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]