Gallsten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gallsten
latin: cholelithiasis, calculus felleus
Gallstenar
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 K80
ICD-9 574
OMIM 600803
DiseasesDB 2533
MedlinePlus 000273
eMedicine emerg/97 

Gallstenen är konkrement i gallan som kan bestå av kolesterol, kalk och bilirubin. Den har alltid bilirubin i mitten. 30% av kvinnorna och 20% av männen i 40-årsåldern har gallsten. De flesta är dock helt symtomfria. Övervikt, höga blodfetter och diabetes ökar risken för att få gallsten.

Symptom för gallsten är en mycket kraftig kolikliknande smärta under höger revbensbåge. Diagnos ställs oftast genom ultraljudsundersökning av gallblåsa och gallvägar. Vid gallstensdiagnos skrivs oftast smärtstillande ut (diklofenakpreparat) för att hantera smärtan. Vid återkommande besvär, eller andra besvär orsakade av gallsten, såsom akut Cholecystit, blir oftast operation, cholecystektomi, aktuell. Operationen innebär att man tar bort gallblåsan. Den kan i dag oftast utföras med titthålskirurgi, och efter en sådan operation är patienten ofta hemma igen dagen efter. En tid därefter bör man undvika fetthaltig kost som friterad mat, bacon, ägg osv. Grönsaker är att föredra framför kolhydratrik kost.

Ibland kan också gallstenar leta sig ut i gallgångarna och täppa till, vilket förhindrar galla att flöda ut i tolvfingertarmen. Detta medför gulsotsliknande symtom (hud och ögonvitor färgas gula) och är ett akut tillstånd. Operation, eller ERCP, blir då aktuellt.

Ett gammalt namn för gallsten är stenpassion, som också är en beteckning för njursten. Förr kunde sådana sjukdomar inte opereras eller botas och anges ofta som dödsorsak i gammal folkbokföring.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]