Galonbyxor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kvinna iklädd galonbyxor och galonjacka.

Galonbyxor är vattentäta byxor, ofta av hängselmodell, som bärs utanpå annan klädsel, exempelvis en overall. De kan användas som regnkläder tillsammans med en regnjacka eller regnrock, men används också ensamma vid våta eller smutsiga aktiviteter. Normalt bärs gummistövlar eller annan vattentät fotbeklädnad tillsammans med galonbyxor, för att åstadkomma en komplett vattentät klädsel.

Galonbyxor tillverkas vanligen i samma typer av material som regnkläder. Ursprungligen var galon ett varumärke för en speciell typ av vävburen plast, men ordet har fått allmän tillämpning. Galonbyxor är nu etablerat som benämning på vattenavvisande (hängsel-)byxor i allmänhet.

Plagget är kanske mest använt som praktiska arbetskläder och fritidskläder, ofta till exempel vid fiske. De används också av barn, särskilt under höst, vinter och vår. På många förskolor och skolor är det obligatoriskt att föräldrar förser sina barn med galonbyxor som de skall använda vid utomhusvistelse i regnigt, vått och slaskigt väder. På sommaren brukar barnen ha galonbyxor vid regnigt väder.

Se även[redigera | redigera wikitext]