Gammelmedia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gammelmedia är ett begrepp som används för att beteckna etablerade medier såsom tidningar, radio och TV.[1] i sina traditionella former. Begreppet uppkom i början på 2000-talet för att särskilja de traditionella medierna från bloggar, internetforum och andra sociala medier som uppkommit i samband med internets utveckling.[källa behövs] Begreppet kan även avse mainstream media, det vill säga traditionella medier som har utgivningsbevis och som följer pressetiska regler.

Huvudsakligt igenkännande drag för gammelmedia är att distributionen sker enkelriktat, det vill säga en stor aktör till många, även känt som envägsmasskommunikation. Medborgare har traditionellt varit starkt begränsade i sitt utbud av media och i att kunna bidra med eget innehåll annat än när distributören så tillåtit och då oftast efter någon form av gallring eller redigering som lätt färgats av det politiska klimatet. I kontrast till gammelmedia står exempelvis bloggosfären och andra sociala medier.

Gammelmedia distribuerar bland annat nyheter, redaktionellt material samt egna eller inköpta dramaproduktioner. De två främsta distributionssätten är i form av tryck på papper samt ljud eller bild över radiovågor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Här ställs gammelmedia mot bloggarna | Nyheter | Webbtv”. Aftonbladet. 11 mars 2009. Arkiverad från originalet den 27 juni 2012. https://web.archive.org/web/20120627093325/http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/article11696297.ab. Läst 23 mars 2013.