Garrottering

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Avrättning genom garrottering i det gamla Bilibidfängelset i Manila, Filippinerna, 1901.
Dominicus leder en autodafé mot katarer där två kättare garrotteras och bränns på bål (målning 1475).

Garrottering (spanska: garrote "strypstock", "strypjärn") var ursprungligen en avrättningsmetod där den dödsdömde binds vid en träpåle och långsamt stryps med ett rep eller ett vid pålen fäst så kallat halsjärn.

Garrottering (latin: laqueus) är känt sedan första århundradet f.Kr i Rom. Det finns hänvisningar från den andra Catilinska konspirationen, då konspiratörer som Publius Cornelius Lentulus Sura blev strypt enligt laqueus i Mamertinska fängelset. Metoden har använts under medeltiden bl.a. av Inkvisitionen mot kättare som efter att ha bekänt sina synder ströps vid en påle och sedan brändes på bål vid samma påle.

Garrottering har varit den huvudsakliga avrättningsmetoden i Spanien och sedermera spanska kolonier. Ursprungligen klubbades dödsdömda till döds, vilket det spanska uttrycket Garrote vil syftar på, som övergick till strypning med rep stående vid en träpåle. Avrättningsmetoden Garrote vil användes mot enklare folk då halshuggning, som ansågs mindre smärtsamt, var reserverat för adel och kungligheter. Senare "effektiviserades" avrättandet genom att halsjärnet endast användes för att fixera huvudet på den dödsdömde och en metallskruv bakifrån drevs in i ryggmärgen i nacken. Dessutom placeras den dödsdömde i en för ändamålet specialbyggd stol. Halsjärn och skruv dras automatiskt åt samtidigt. Med hjälp av ett stort handtag behöver bödeln inte använda särskilt mycket muskelkraft.

Garrottering användes mest i Spanien och Mexiko under 1800- och 1900-talen. Den sista garrotteringen ägde rum i Spanien så sent som 1974, året före diktatorn Francos död. Garrottering avskaffades 1978 i samband med Spaniens demokratisering. Det sista land att avskaffa garrottering i Europa är Andorra år 1990, fast garrottering inte praktiserats där sedan 1100-talet.