George Allen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
George Allen


Tid i befattningen
15 januari 1994–17 januari 1998
Viceguvernör Don Beyer
Företrädare Douglas Wilder
Efterträdare Jim Gilmore

Ledamot av USA:s senat från Virginia
Tid i befattningen
3 januari 2001–3 januari 2007
Företrädare Chuck Robb
Efterträdare Jim Webb

Född George Felix Allen
8 mars 1952 (70 år)
Whittier, Kalifornien
Politiskt parti Republikanska partiet
Alma mater University of Virginia
Maka Anne Rubel
Susan Brown
Barn 3

George Felix Allen, född 8 mars 1952 i Whittier i Kalifornien, är en amerikansk politiker.

George Allen föddes 1952 som son till den berömde Washington Redskins- och Los Angeles Rams-tränaren George Herbert Allen.

Allen började sin akademiska bana på UCLA med hjälp av ett stipendium för att spela amerikansk fotboll. George Allen valde dock att flytta över till University of Virginia för att få en ordentlig akademisk examen.

Under primärvalet 1976 var George Allen ordförande för Young Virginians for Reagan. Ronald Reagan förlorade visserligen nomineringen till Gerald Ford, men han vann primärvalet i Virginia.

1982 valdes han in i Virginias delstatsparlament där han med tiden även blev vice gruppledare för den republikanska minoriteten. Efter närmare ett decennium som delstatspolitiker tog han steget upp och blev ledamot i representanthuset.

Men redan efter två år valde George Allen att lämna kongressen för att ställa upp i guvernörsvalet. Han drev en ”tough-on-crime”-kampanj där löftet om att förbjuda villkorlig frigivning var en av hörnpelarna. Han vann en jordskredsseger med en marginal på närmare 17% och blev den första att någonsin vinna ett guvernörsval i Virginia med en marginal på över en miljon röster.

George Allen blev senator 2000 och var 2003-2004 ordförande för National Republican Senatorial Committee. En organisation som hjälper till att få republikaner valda till senaten.

Han förlorade ett väldigt jämnt val 2006 till före detta marinminstern Jim Webb. Som republikan mötte han motgång på grund av den impopulära Presidenten George W. Bush och Irakkriget. Under sin omvalskampanj fick han uppmärksamhet för att under ett kampanjtal ha kallat sin motståndare Jim Webbs medhjälpare, som var av indiskt ursprung men som var född och levt hela sitt liv i Virginia, för Macaca och välkomnade denne till Amerika. Det har diskuterats huruvida detta var ett rasistiskt slagord. Händelsen fångades på kamera och hamnade snabbt på Youtube där videon snabbt spreds.

Inför presidentvalet 2008 omnämndes Allen såsom en möjlig kandidat men hans flesta möjligheter försvann när han förlorade omvalet till senaten.

År 2012 försökte Allen återvända till senaten men förlorade mot före detta guvernören Tim Kaine.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]